Belföld
dav

A szegényóvodások a Mikuláshoz mentek

Scipiades Erzsébet
Scipiades Erzsébet

2017. 12. 05. 20:28

Megy a pesti szegényóvoda Nagykarácsonyba, a Mikuláshoz. Ezt nézzétek, kiáltja a buszon a dadus néni, ez itt a Duna, most átkelünk rajta, de ne féljetek, senki nem esik le a hídról. És bátorításként énekelni kezd. Zeng a busz, az első pesti szegényóvodába jelenleg harminchat kisgyerek jár. Egyharmaduk erdélyi. Erdélyi magyar utcai árusok gyermekei, akiknek már a szülei, sőt a nagyszülei is utcai árusok voltak, itt, Magyarországon, s mivel nem jártak se óvodába, se iskolába, nagy részük analfabéta vagy funkcionális analfabéta maradt, pont úgy, ahogy a nem erdélyi szegényóvodások szülei.

A szegényóvodában a gyerekek őszinték. Ha egy középső csoportos kislány azt magyarázza, hogy„anya holnap befizeti a villanyt, és attól fogva a falat nézzük”, akkor a sokat tapasztalt óvónéni visszakérdez: miért fogjátok nézni a falat? „Hát, tudod, anyának nem lesz pénze ennivalóra.” És ha másnap az egészen aprócska termetű középső csoportos kislány négyszer vesz a levesből, a másodikból pedig háromszor, mert előre akarja megenni a vacsorát meg a reggelit, akkor a szegényóvoda vezetője nem szól rá, csak visszakérdez: Anya kifizette a villanyt? És tegnap mit vacsoráztatok? „Hát, tudod, már semmit, mondja nagy komolyan a szegényóvodás, mert anyának össze kellett raknia a pénzt a villanyra.”

Ilyenkor az óvoda vezetője felsóhajt, és adomány élelmiszerből naponta csomagot állít össze az anyukának és a két kisgyereknek – egy teljes hónapon át.

A szegényóvoda, mely a Dankó utca 11-ben található, Európa egyik legkülönösebb intézménye. 2004 szeptemberében nyitották meg nélkülöző, alultáplált, éhező, lakcím nélküli kisgyerekeknek. Olyanoknak, akik a szüleikkel együtt pincében húzták meg magukat. Vagy bontásra ítélt önkormányzati lakásban. Esetleg hetek óta egy kivénhedt személygépkocsiban éltek, köztéren… vagy ágyrajárók. A mostaniak között is vannak ágyrajárók, ami azt jelenti, hogy a család egy vagy két ágyat bérel egy szobában, amiért naponta kell fizetniük, de mert a szobában sok az ágy, így sok az idegen is. Vagy van albérletük, de a villanyt, a fűtést már nem tudják fizetni. Vagy utcára, köztérre vannak bejelentve. Az áll a lakcímkártyájukon, hogy: Budapest, VIII. kerület. Vagy van albérletük, de lakcímük nincs, ha pedig nincs lakcím, akkor a kisgyerekek nem juthatnak hozzá alapvető ellátásokhoz.

Ez egy olyan óvoda, amelyre fölfigyelt a nagyvilág is. Az UNICEF, vagyis a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete 2006-ban jószolgálati nagykövetet küldött a Dankó utca 11-be. A Brit Birodalom Lovagját, Sir Roger Moore-t, a híres színészt, akiből úgy lett jószolgálati nagykövet, hogy elborzadt a gyermeki kiszolgáltatottságon és nyomoron, amit a harmadik világban tapasztalt. A magyarországi szegényóvoda is szükségből nyílt. Akkoriban a magyar hajléktalan kisgyerekek száma elérte az ezret. Azóta több mint tíz év telt el, a Brit Birodalom Lovagja, Sir Roger Moore meghalt, a magyar szegényóvodára meg még mindig szükség van. Itt ugyanis minden ingyenes, ide nem kell behozni tisztasági csomagot, papírzsebkendőt, váltóruhát, almát, pénzt… A szülőknek úgyse volna miből. Jó részük alkalmi munkából él, ha pedig rendes munkához jutnak, a munkaadó gyakran feketén alkalmazza őket; a szegényóvodások szülei nem mernek reklamálni. Még a hivataloktól is félnek, azt mondják, ott sem bánnak velük jól, nem magyarázzák el a hivatalos szöveget, gyakran megszégyenülnek.

A szegényóvodások kétharmada vidéki magyar. A legelmaradottabb régiókból jönnek. Pár nap, és René, az óvodás megy vissza az anyukájával Vilmányba, az ottani nyolckerbe, és nemsokára az erdélyi, a Kovászna megyei, a sepsiszentgyörgyi kisgyerekek is útra kelnek, mert ilyenkor még megfizethető a közösségi autó, s majd csak február elején jönnek vissza, amikor már olcsóbb a visszaút. A erdélyi óvodások magyarul beszélő erdélyi magyar cigányok, akik normál óvodába is járhatnának Magyarországon, de ahhoz kellene valamilyen magyar dokumentum, tartózkodási engedély, lakcím vagy TB-kártya. Enélkül marad az utca, vagy a szegényóvoda. A szegényóvodában az a jó, hogy meleg van, van mit enni, és még angolul és lovári nyelven is tanulhatnak a kisgyerekek. Van logopédusuk, fejlesztő pedagógusuk…

És ha egy szegényóvodás a Dankó utcában több napig nem jelenik meg, és a szülő telefonja sem működik, akkor az óvónéni elindul az utolsó lakcímre, hogy megtudja, miben segíthetnének.

Most jó. Megy a szegényóvoda, Mikulásfalvára, Nagykarácsonyba. A busz roppantul elegáns, mintha gazdagok utaznának rajta. A kisgyerekeket az üléseken becsatolják, Nagykarácsonyban kicsatolják, és már kezdődhet is a nagy Mikulás-kaland. Előbb fölmásznak a Mikulás hintójára, ott a hintón az egész pesti szegényóvoda!, aztán egy manónak öltözött termetes asszonyság a karámhoz vezeti őket, a rénszarvasokhoz. Sajnos Rudolf, a híres nagykarácsonyi rénszarvas már annyira lesoványodott, hogy körutazásra kellett vinni, véglegesre. A manónak öltözött jólelkű néni szakajtót tart a kezében, abban almagerezdek, nyújtja a szegényóvodásoknak, azok meg hamm, rögtön bekapják. A néni nevet, és arról beszél, az almát a rénszarvasok is szeretik, etessék meg őket. Aztán lehet szaladni a szalmabálákból épített labirintusba, aztán fogadja őket a híres Mikulás.

Sajnos a régi Mikulás, aki két évvel ezelőtt volt, infarktust kapott, pedig neki minden gyerekbánatot el lehetett mondani, és a szakállát is meg lehetett simogatni.

Még szerencse, hogy a mostani Mikulásnak is fehér a szakálla, és ad egy kis csomagot. És az is nagyon jó, hogy ebéd várja a szegényóvodásokat, rántott hús rizzsel, almaital, egy szem szaloncukor. Csak néz a konyhás néni, milyen fegyelmezettek, hogy úgy kezdik az ebédet, hogy asztali áldást mondanak először magyarul, azután lovári nyelven. Ebéd után meg jöhet a játszóház az ugrálóvárral, ahol a szegényóvodásokat jólelkű helyi manó asszonyok segítik.

***

A szegényóvoda, a Wesley december 6-án 16 órakor a Dankó utca 11-ben jótékonysági délutánt tart, melyen az óvodások is föllépnek, meg Stefano, Balogh Guszti, Emilió. Mindenkit szívesen látnak.

A szegényóvodások a 24.hu támogatásával jutottak el Nagykarácsonyba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.