Belföld

Eső, 30 centis hó – térképen a veszélyes helyek

Négy megyében komoly havazásra, hatban nagy esőre figyelmeztetnek.

Csütörtökön a déli órákig borult lesz az ég, és sokfelé várható csapadék: a legtöbb helyen eső, de Pest megye északi felén, az Északi-középhegység tágabb térségében, és az Észak-Dunántúlon havas eső, hó is várható. Délután nyugat felől egyre több helyen felszakadozik a felhőzet, a csapadék pedig főként az északi és keleti országrészre korlátozódik. A Dél-Alföldön a déli, az Észak-Dunántúlon és a Tiszántúlon pedig a nyugatias szelet kísérik időnként erős lökések.

Délkeleten egy-egy viharos széllökés sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és +5, a Dél-Alföldön 6, 8 fok között valószínű. Késő estére -2 és +3 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu. 

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki az eső és a hó miatt több megyére is. Pest megyére mindkettő érvényes. 

 

A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztetés szerint a csapadékzónából a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint Pest és Nógrád megyében várható 15-30 mm csapadék. Napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi részén hullhat 8 centis hó.

5 centi feletti hómennyiség leginkább Nógrádban és a Dunakanyar térségében valószínű. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 m felett 5-15, a Börzsönyben, Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol esetleg 30 centi friss hóréteg is kialakulhat. A hőmérséklet az ország északi felén többnyire fagypont körül ingadozik, emiatt csapadék halmazállapota, a felhalmozódó hó mennyisége is bizonytalan.  A Délkelet-Alföldön csütörtök délelőtt a délnyugati szelet egy-egy viharos lökés kísérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik