Belföld
Budapest, 2016. június 9.
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke beszél az egészségügyi ágazatban megszületett bérmegállapodásról az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2016. június 9-én. Mögötte Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke (b) és Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
MTI Fotó: Kovács Attila

Az orvosi kamara elnöke inkább távozott, amikor számon kérték volna

24.hu
24.hu

2017. 11. 30. 15:08

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) munkája szabályosan folyik, a köztestületnek mintegy 48 ezer tagja van, költségvetése idén megközelítőleg 900 millió forint – jelentette ki a MOK elnöke csütörtökön Budapesten.

Éger István közölte, azért tart sajtótájékoztatót, hogy az elmúlt időszakban tényeknek beállított hazugságokra reagáljon. Mint mondta, az elmúlt hetekben elárasztották a médiát valótlanságokkal.

Az egyik ilyen valótlan állításként azt jelölte meg, hogy 1,5 milliárd forintos költségvetése van a MOK-nak. Közölte: akkor lenne esetleg ekkora, ha megvalósulna a tagdíjemelés.

Utalt arra, egyesek arról beszélnek, hogy a kamarai döntéshozó szervek egy törpeminoritás által választattak, és ezért

ez az egész hiteltelen.

Hangsúlyozta: 2011 után a legszigorúbb kamarai törvény és választási szabályrendszer lépett életbe, és ennek következtében a kamara fennállása óta soha nem látott mértékűen több szavazattal jöttek létre a kamarai testületek 2015-ben, mint korábban.

Éger István kijelentette: a fenti módon megkérdőjelezni a szabályosan és törvényesen megválasztott testületek felelős munkáját sértő, és ezért a tisztességes többség nevében vissza kell utasítania.

A kamarai tájékoztatás kapcsán megjelent közlésekről szólva elmondta, a kamara költségvetéséért felelős testület a kamara területi szervezeteinek tanácsa, amelynek tavaszi ülésén részletesen ismertették a MOK gazdasági helyzetét. Ennek folytán – az újabb kamarai célok elérése érdekében – már felmerült, hogyan lehetne ehhez forrást teremteni. Tehát ezt akkor már a területi vezetők felvetették – mutatott rá.

Éger István közölte, ezt követően októberben a tanács ülésén ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy tagdíjemelési indítványt kell napirendre tűzni a következő országos küldöttgyűlésen. Minden területi szervezetnek az volt a feladata, hogy tájékoztassa a küldöttjeit – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón, amikor az újságírók kérdezhették volna a kamara elnökét, Kunetz Zsombor kamarai tag szólalt fel a tagdíjbevétel ügyében, erre Éger István közölte, hogy máshol válaszol az újságírók kérdéseire, majd elhagyta a termet.

A Zoom.hu beszámolója szerint Kunetz Zsombor mentőorvos számon kérte a kamara elnökét. Elmondta, a szervezet 2015-ös költségvetésében valójában 1 milliárd 380 millió forint szerepel. A mentőorvos ezek után elárulta, adatszolgáltatási pert nyert a kamara ellen, a szervezetnek ki kellene adni a gazdálkodással kapcsolatos adatait.

A MOK elnöke ezt követően az újságíróknak jelezte: szeretnének még több tagszolgáltatást nyújtani, és szombaton várhatóan döntenek a tagdíjról, amelyet 1700 forinttal, 4000 forintra emelnének.

Szerinte egy nagyon durva rágalmazás folyik folyamatosan az utóbbi hónapokban, miszerint a MOK nem tesz semmit a hálapénz felszámolásáért, nem ítéli el.

A MOK kezdetektől fogva hálapénzellenes, mind a mai napig

– jelentette ki Éger István, hozzátéve, a kamara egy megfelelő bérkorrekció esetén készen áll arra, hogy a hálapénz adása és elfogadása egyaránt büntethető legyen. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a MOK nem döntéshozó, hanem csak véleményező szerv.

(kiemelt kép: mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.