Belföld
Elbe-Lübeck-canal, october 2015

Pár év múlva jachtok szelik a Keleti-főcsatorna habjait

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 11. 29. 21:41

Több mint 4,5 milliárd forintot kap a Mahart, hogy az Alföldön kialakítsa a nyaralóhajózás alapjait.
Korábban a témában:

A nyaralóhajózás megvalósításához szükséges feladatok ellátására 4,66 milliárd forintot kap az állami tulajdonú Mahart Magyar Hajózási Zrt. 2017 és 2019 között a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat szerint.

A kormány elindítja egy új turisztikai termék, a magyarországi nyaralóhajózás alapjainak és hátterének megteremtését.

A szükséges feladatok ellátására és a Felső-Tisza-vidék kishajóforgalmát segítő fejlesztések megvalósítására a Mahartot jelölték ki. Az előkészítéshez, a műszaki tervezéshez és a közbeszerzések megkezdéséhez, hatástanulmányok elkészítéséhez és az engedélyezési eljárások elindításához idén 100 millió forintot kap a társaság.

A program jövő évi indításához – kikötői infrastruktúra fejlesztéséhez, vízi útvonalak kijelöléséhez, tíz hajó vásárlásához, képzések lebonyolításához, hajózási információs rendszer kiépítéséhez, illetve a későbbi új útvonalak előkészítéséhez – a 2018-as központi költségvetésből 2,79 milliárd forintot biztosítanak az állami vállalatnak.

A Keleti-főcsatorna bevonása – új útvonalak kialakítása, kikötők létesítése, hajópark bővítése tíz hajóval – érdekében 2019-ben 1,77 milliárd forintot kap a Mahart a kormányhatározat szerint. A szükséges jogszabály-módosítások előkészítéséről a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter gondoskodik – írja az MTI.

A kormány ezen ötlete valószínűleg a Nyugat-Európában annyira népszerű csatornahajózásból eredeztethető. Ugyanis a 19. századi ipari forradalom idején sűrű csatornahálózatot építettek ki Nagy-Britanniában, Franciaországban, a Benelux-államokban és Németországban is. Sok ilyen víziúton manapság már kevésbé fontos a teherszállítás, mint a turizmus azon formája, hogy hajókat adnak bérbe turistáknak, amiket könnyen lehet kezelni (még zsilipeken való átkeléskor is), ezekkel pedig meghatározott vízi útvonalakon haladhatnak, kikötőkben megállhatnak, megszállhatnak.

(MTI; Kiemelt kép: Hinrich Bäsemann / DPA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.