Belföld

Nagy havazásra figyelmeztetik az autósokat

Tervezzen, tájékozódjon, óvatoskodjon, mert belepi a hó autóstul! A Magyar Közút figyelmeztet a zimankóra.

Nem bekopogtat, hanem betör a tél a hét vége felé, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kisokost állított össze az autósoknak. Szerdától az előrejelzések szerint az északi országrészben havazás várható, csütörtökön az egész országban téliesre fordul az idő.

Egyes helyeken jelentős mennyiségű hó is eshet.

A Magyar Közút ezért 0-24-ben tart szolgálatot, de arra kér mindenkit, hogy óvatosan közlekedjen és tájékozódjon az aktuális útviszonyokról. Jellemző a készültségükre, hogy a négyes skálán szerdától hármas fokozatba kapcsolnak.

onos-eso(1)(210x140)(1).jpg (ónos eső)
Itt a veszélyjelzés a hó és az ónos eső miatt
Kedd estétől szerda reggelig tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Nagyobb mennyiségű hó tehát szerdán és szombaton eshet, tapadó hó lehet ez zömmel. Ez vizesebb hó, nagyobb a tömege, tömörebb, viszont ezért gyorsabban is fagy meg, nehezebben olvasztható fel. Szerda éjjel ráadásul gyenge ónos eső is eshet Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében.

A legtéliesebb időjárás Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint az olyan hegyvidéki területeken lehet, mint a Bakony, Pilis, Mátra, Bükk.

A Magyar Közút készül erre, akár preventív jelleggel is fel fogja szórni síkosságmentesítő anyagokkal a gyorsforgalmi és főutakat, forgalmas mellékutakat, íveket, emelkedőket, hidakat. Mivel mindenféle csapadék lesz, az lemoshatja a szóróanyagot, ez nehezíti a Magyar Közút munkáját.

Emiatt időszakosan téliesebb útviszonyokkal is találkozhatnak az autósok. Egy gép ún. fordulóköre 2-5 óra is lehet, mivel ezek 20-50 kilométeres szakaszok tisztításáért felelnek. Ez idő alatt azonban újabb 5-10 centi hó eshet az adott szakaszra.

Mindenkit arra kér a cég, cserélje le haladéktalanul a nyári gumikat télire, vezessen az út- és látási viszonyoknak megfelelően, tájékozódjanak és tervezzenek előre, hogy felkészüljenek a rendkívüli helyzetekre is.

Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei diszpécserszolgálatai mellett (elérhetőségek megtalálhatóak a www.utinform.hu oldalon) a társaság útinformációs szolgálatánál is érdeklődhetnek az autósok a +36-1-336-2400-s telefonszámon. További téli jótanácsok idekattintva érhetők el.

(Kiemelt kép: MTI Fotó/Varga György)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik