Belföld

Gyakorlatilag megállapodott az MSZP és a DK a jelöltek listájáról

Az ATV hétfőn megszerezte a legfrissebb listát az MSZP-DK megállapodásról, ebből kiderül, hogy 55-45 arányban osztják el a 106 egyéni választókerületet, és Budapesten már az Együtt és Párbeszéd is számíthat két körzetre.

Gyurcsány Ferenc ma megerősítette az ATV-nek, hogy valóban nagyjából így néz ki a jelöltlistájuk, és a végső megoldás ehhez hasonló lesz. Azt azért a korábbi miniszterelnök hozzátette,

ez még nem megállapodás, ha jól értettem, akkor a szocialista pártdelegáció még nem volt abban a helyzetben, hogy bírja a saját pártelnöksége fölhatalmazását. De a lista jól tükrözi a tárgyalás akkori állását.

Gyurcsány szerint nem túl széles a vitatott ügyek köre, de a szocialisták nehezen emésztik meg, hogy megszűnt a hegemóniájuk, még Budapesten is.

Helyre kell állítani egy tisztességes arányt közöttünk

– mondta.

Gyurcsány szerint az lényegében eldőlt, hogy Újpesten, ahol korábban az MSZP szerzett mandátumot, a DK-s Varju László indulhat, vita van még azonban a XVIII. kerületről (ott Kunhalmi Ágnes indult 2014-ben, és maradt le kevéssel a fideszes induló mögött), Óbudáról, ahol szintén a szocialisták szereztek képviselői helyet, és az egyik szegedi körzetről, miután Botka László hallani sem akar annak átengedéséről.

Az ATV listája szerint ugyanakkor a DK több megyében (Békésben, Fejérben, Hevesben, Komárom-Esztergomban, Zalában) is több egyéni jelöltet állít majd a szocialistáknál.

A szocialisták Gyurcsány szerint azzal is nehezen birkóznak meg, hogy nincs olyan párt ma az ellenzéki oldalon, amelyik közös listát akarna velük. Egyelőre közös miniszterelnök-jelöltben sem gondolkozik a DK.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik