Belföld

Az LMP benyújtotta Fidesz javaslatát

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 28. 14:29

Szél Bernadett beleállt a tibeti autonómiaügybe.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje a Fidesz 2008-as törvényjavaslatával teljesen megegyező politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek Tibet autonómiáért. A kezdeményezéshez csatlakozik az pártja frakciója is.

2008-ban Balog Zoltán még törvényjavaslatot (“A Magyar Köztársaság által Tibet ügyében fontosnak tartott szempontok törvénybe iktatásáról” címmel) nyújtott be a Parlamentnek. Az előterjesztést erősen támogatta Semjén Zsolt is – emlékeztetett az LMP, amely szerint azóta a Fidesz feladta az értékalapú politizálást.

Az LMP ezzel szemben azt vallja, hogy Kínának tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot és az alapvető emberi jogokat, hiszen jelenleg nem létezik lelkiismereti és vallásszabadság, üldözik a tibetieket, ujgurokat és a független keresztény egyházakat, ami elfogadhatatlan.

Az LMP Tibet etnikai, vallási identitását, történetileg kialakult sajátosságait az emberiség közös kulturális örökségnek tekinti: ezért nyújt be politikai nyilatkozatot, hogy az Országgyűlés ebben a formában is kifejezze elköteleződését az ügyben. Az ellenzéki párt kíváncsian várja, hogy a Fidesz és a KDNP támogatja-e a kezdeményezést.

Szél Bernadett a hétfő plenáris ülésen tibeti zászlóval a nyakában szólalt fel, egyszerre üzenve a  Budapesten tartózkodó kínai miniszterelnöknek és a magyar rendőrségnek is, amely erővel akadályozta meg, hogy egy tüntető felmutassa a Kína által megszállt Tibet zászlaját a kormányfői konvojnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.