Belföld

Az LMP benyújtotta Fidesz javaslatát

Szél Bernadett beleállt a tibeti autonómiaügybe.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje a Fidesz 2008-as törvényjavaslatával teljesen megegyező politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek Tibet autonómiáért. A kezdeményezéshez csatlakozik az pártja frakciója is.

2008-ban Balog Zoltán még törvényjavaslatot (“A Magyar Köztársaság által Tibet ügyében fontosnak tartott szempontok törvénybe iktatásáról” címmel) nyújtott be a Parlamentnek. Az előterjesztést erősen támogatta Semjén Zsolt is – emlékeztetett az LMP, amely szerint azóta a Fidesz feladta az értékalapú politizálást.

Az LMP ezzel szemben azt vallja, hogy Kínának tiszteletben kell tartania az emberi méltóságot és az alapvető emberi jogokat, hiszen jelenleg nem létezik lelkiismereti és vallásszabadság, üldözik a tibetieket, ujgurokat és a független keresztény egyházakat, ami elfogadhatatlan.

Az LMP Tibet etnikai, vallási identitását, történetileg kialakult sajátosságait az emberiség közös kulturális örökségnek tekinti: ezért nyújt be politikai nyilatkozatot, hogy az Országgyűlés ebben a formában is kifejezze elköteleződését az ügyben. Az ellenzéki párt kíváncsian várja, hogy a Fidesz és a KDNP támogatja-e a kezdeményezést.

Szél Bernadett a hétfő plenáris ülésen tibeti zászlóval a nyakában szólalt fel, egyszerre üzenve a  Budapesten tartózkodó kínai miniszterelnöknek és a magyar rendőrségnek is, amely erővel akadályozta meg, hogy egy tüntető felmutassa a Kína által megszállt Tibet zászlaját a kormányfői konvojnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik