Belföld
Budapest, 2017. november 27.
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a Magyar Fiatalokért díj átadóünnepségén a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Mûvészeti Galériában 2017. november 27-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Cinikusan tért ki a válaszadás elől Balog Zoltán

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 11. 27. 19:41

Arról kérdezték, hogy ha ő 2008-ban lengethetett Tibet-zászlót, akkor más most miért nem tehette meg.

Amint arról hétfőn beszámoltunk, felfokozott idegállapotú rendőrök vetették rá magukat arra a férfira, aki a kínai kommunista diktatúra Budapestre látogató miniszterelnökének konvoját tibeti zászlóval akarta üdvözölni. A rendőrök már előre körbeállták Hendrey Tibort, a Tibetet Segítő Társaság – Sambhala Tibet Központ alapítványi elnökét, majd amikor a konvoj megérkezésével a zászlót lengetve, „Free Tibet” kiáltásokkal tiltakozott, erőszakkal lefogták. A rendőrség tájékoztatása szerint Hendreyt garázdaság gyanújával előállították.

Történt ez úgy, hogy 2008-ban az azóta emberi erőforrás miniszterré avanzsált Balog Zoltán tartott beszédet a kínai nagykövetség közelében a tibeti felkelés 50. évfordulóján, Hendrey Tibor társaságában, anélkül, hogy bármilyen inzultus érte volna. A politikus, aki akkor a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságát elnökölte, arra szólította fel az akkori kormányt, hogy amikor jó kapcsolatokra törekszik a Kínai Népköztársasággal, ne áldozza fel ennek érdekében az emberi jogokat, sem a tibetiekét, sem azokét a magyarokét, akik akkor rendőrségi kordonok miatt nem tudtak közvetlenül a kínai nagykövetség előtt tüntetni.

Az RTL Klub hétfőn megkérdezte Balogot, hogy mit gondol azokról az emberekről, akik a kínai delegáció látogatása alatt Tibet-zászlót lengetve tiltakoznak Kína Tibettel kapcsolatos politikája ellen úgy, ahogy a fideszes politikus tette azt szűk tíz évvel ezelőtt. Balog erre úgy válaszolt:

Van sajtószabadság, van véleménynyilvánítási szabadság Magyarországon, úgyhogy szívük joga, hogy ezt megtegyék.

Mikor a riporter jelezte, hogy a tiltakozókat elvitték a rendőrök, a miniszter úgy válaszolt, hogy az „természetes”, ha egy ilyen országnak az egyes számú vezetője van itt, akkor ott vannak biztonsági kockázatok és a rendőrségnek mérlegelni kell azt, hogy ezt a két dolgot hogyan lehet összeegyeztetni. Az RTL riportere ezt követően emlékeztette Balogot, hogy 2008-ban őt nem érte semmi inzultus:

Riporter: Az ön kezéből senki sem tépte ki a Tibet-zászlót 2008-ban!

Balog Zoltán: A rendőrségnek az a dolga, hogy mérlegelje a biztonsági kockázatot meg a véleménynyilvánítás szabadságát hogy tudja összeegyeztetni és ha ebben bárki problémát lát, akkor erre megvan a jogorvoslati lehetőség.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egypt's Ali Zein El-Abedin (C) is blocked during the IHF Men's World Championship 2019 Group D handball match between Hungary and Egypt at the Royal Arena in Copenhagen on January 16, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.