Belföld

3-as metró: még idén új közbeszerzés jöhet

Az állomások „egyedi jellegének” megtartását ígéri a BKV.

Még idén megjelenhetnek a 3-as metró középső és déli szakaszának felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírások – közölte a Világgazdasággal a BKV. Ezeken a szakaszokon 2018 végén indulhat a munka, miután végeztek az északi szakasszal.

A közlekedési vállalat már kétszer megpályáztatta a teljes vonalat, de a beérkezett ajánlatokat irreálisan magasnak tartotta. Az új kiírás esetében elsősorban a közbeszerzés eljárásrendjét módosítanák úgy, hogy „megalapozott ajánlatok” érkezzenek, de az elvárt műszaki tartalom a BKV szerint nem csökken.

A rekonstrukció során a társaság tájékoztatása szerint új berendezéseket és elemeket is beépítenek a hatósági előírások és biztonsági megfontolások alapján, megújul például a teljes áramellátó rendszer, lehetőséget teremtve a fékezési energia visszatáplálására. Nagyobb teljesítményű szellőző berendezéseket, jobb hatásfokú gépészeti elemeket és világítási rendszereket, korszerű tűzjelző rendszert ígérnek.

Kitérnek arra is, hogy „az állomások egyedi jellegének megtartása” mellett „egységes arculatot” alakítanak ki a vonalon. A padlóburkolatokat ott cserélik, ahol szükséges, az oldalfali és mennyezeti elemeket viszont teljes körűen. A vonalon lévő képzőművészeti alkotások megőrzését szakértők bevonásával dolgozzák ki, a képek többsége restaurálás után eredeti helyén marad, az erősen sérült és hiányos művekről pedig reprodukció készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik