Belföld
Budapest, 2016. október 27.
Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa beszédet mond az 1956-os emlékbizottság és a MÁV Zrt. közös, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott rendezvényén a Keleti pályaudvaron 2016. október 27-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Schmidt Máriáék pénzt adtak egy ’56-os filmre, majd betiltották

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 11. 26. 13:46

A Látlelet egy kórházról – Tétényi, 1956 megrázó, sűrű atmoszférájú dokumentumfilm, tavaly készült el, de nem lehet nagyközönség előtt vetíteni.

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás kétesztendei kutatómunka után 2016-ban nyerte meg a Terror Háza forradalmiemlékév-bizottságának az ötvenhatos dokumentumfilmek támogatására életre hívott Zsigmond Vilmos-pályázatát. A téma a Tétényi úti kórház ötvenhatos sebesültjeinek és önkéntes ápolóinak sorsa volt.

Az alkotás 2016-ban elkészült, de szélesebb körben nem lehet vetíteni, mert ezt a Schmidt Mária által vezetett Terror Háza nem engedi.

A Magyar Nemzet cikke szerint akórház forradalom alatti napjairól szóló dokumentumfilm korlátozását egy furcsa jogi anomália okozza, a Schmidt Mária vezette Terror Háza ugyanis a támogatás kifizetésének egyik feltételeként szabta meg, hogy az alkotás a nyilvánosság elé nem kerülhet, mozik és televízióállomások nem vetíthetik.

Ferenczy Erika és Kínyó Ferenczy Tamás azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a pályázati sikerük után sokáig nem is kapták meg a megállapodás szövegét, amelyben szerepel a korlátozás. Mivel kényszerhelyzetbe kerültek, ezért aláírták a szerződést, majd kiderült: arra hivatkozik a Terror Háza, hogy szerintük Magyarországon csak az Andy Vajna által vezetett Magyar Nemzeti Filmalap jóváhagyásával (illetve megrendelésére, támogatásával) készült mozgóképeket lehet a nagy nyilvánosság előtt vetíteni.

A Terror Háza tehát úgy finanszírozta a forradalom évfordulójára tervezett filmet, hogy tudatában volt a forgalmazással kapcsolatos megkötésnek, a jogi akadály leküzdéséért azóta sem tettek sokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.