Belföld

Végrehajtást kezdeményeztek a Fidesznél

A Helsinki Bizottság bírósághoz fordult.

A Fidesz ugyan már kifizette az egymilliós kártérítést azokért a hamis állításokért, amelyekkel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de máig nem kért bocsánatot a jogvédő egyesülettől, noha erre a pártot jogerős ítélet kötelezi már több mint egy éve.

A civil szervezet most bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél.

A Helsinki Bizottság emlékeztetett rá, hogy a 2016. júniusi jogerős ítélet minden részletét idén nyáron a Kúria is megerősítette, a Fidesz mégis dacol.

A Magyar Helsinki Bizottság jó hírneve sérült, amikor 2015. május 22-én a Fidesz azt írta, a civil szervezet a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat. Egyik állítás sem felelt meg a valóságnak, a bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte a pártot, eltiltotta őt a jövőbeli jogsértésektől.

Emellett arra is felhívta a Fideszt, hogy a jogerőre emelkedést követő 8 napon belül nyilvános bocsánatkérést tegyen közzé az MTI-OS útján, fejezze ki sajnálkozását a jogsértő állítások miatt. Ez máig nem történt meg, ezért a Magyar Helsinki Bizottság bírósági végrehajtást kezdeményezett a párt ellen, hogy az elmaradt nyilvános sajnálkozás végre megtörténjen.

A Magyar Helsinki Bizottság azért is beperelte a Fideszt és Halász János frakciószóvivőt, mert valótlanul híresztelték, hogy titkolózik vagyonáról, forrásairól, és megtagadott egy közérdekű adatigénylést.

A Fidesz pénzelheti a „Soros-szervezetet”
A párt nem tanult korábbi hibáiból, jön a harmadik per. 1,5 milliót vár a Helsinki Bizottság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik