Belföld

Nyugdíjgondja lehet több száz polgármesternek

schmidt jenő (schmidt jenő)
schmidt jenő (schmidt jenő)
Időközi önkormányzati választások sora jöhet.

A Magyar Idők ír arról, hogy akár 250-300 olyan polgármester, alpolgármester is lehet, aki eléri a nyugdíjkorhatárt a 2019-es önkormányzati választás után. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a lapnak azt mondta, egy részük azért indul majd csak el a következő választáson, hogy megmaradjon a munkaviszonya.

Schmidt Jenő (kiemelt képünkön) szerint rontja egy jelölt esélyét a választáson, ha őszintén elmondja, hogy csak egy-két évre vállalná a polgármesterséget. Szép számmal lehetnek majd olyanok, akiket nem választanak meg, így néhány évvel nyugdíj előtt utcára kerülnek, miközben több cikluson át dolgoztak a helyi közösség bizalmából a településen.

Ez azért gond, mert 2012. január elsejétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nyugellátás (a nők kedvezményes nyugdíját kivéve) nem folyósítható, 2014-től a közszolgálati járadékra vonatkozó rendelkezések is megszűntek. 

Schmidt Jenő szerint megoldást kell találni a nyugdíj előtt álló polgármesterek helyzetére.

Éppen ezért munkabizottságot hoztunk létre, amely úgy döntött, hogy első lépésként fel kell mérni az érintett kört, össze kell gyűjteni a pontos adatokat, információkat. Az ezzel kapcsolatos kérdőívet legkésőbb november 27-ig kell kitölteniük a polgármestereknek, alpolgármestereknek. Ezeket áttekintve látjuk majd, hogy hány helyen lesz, lehet váltás, és az milyen problémákat hozhat.

A felmérés ismeretében próbálnak segíteni, olyan megoldást találni, hogy egy polgármesternek ne kelljen kényszerből elindulnia, ha nem nyer a választáson, ne maradjon állás nélkül. A TÖOSZ elnöke szerint mindenképpen el kellene kerülni, hogy valaki egzisztenciális okok miatt, egy-két évért induljon el a választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik