Belföld

Börtönben a gazda, éheznek a vadak Martélyon

Martély Kun-telepi részén, egy körbekerített területen 10-12 dámszarvast és egy szürkemarhát tart egy magánember. A fű mostanra mindössze 1-2 centis, teljesen lelegelték az állatok, sőt, a dróton kívül is lerágták már a zöldet az állatok – számolt be róla a Délmagyar.

Mint írták, a szürkemarhának gyakorlatilag kilátszanak a csontjai, olyan vékony.

A helyiek szerint az állatok tavaly nyárig szépek voltak, csakhogy a gazda börtönbe került. A férfi felesége szerint nincs semmi gond: az állatok hetente kapnak szemestakarmányt, szénát pedig akkor, amikor fogytán van.

A múlt héten is rendeltem szénát, de még nem hozták, mert akitől veszem, a földjén végzett őszi munkákat, és nem ért rá. Azt mondta, a hétvégére viszont itt lesz a szálastakarmány. Én ennél többet nem tudok tenni. Egyedül vagyok három kisgyerekkel, a férjem börtönben van. Igyekszem helytállni minden területen

– magyarázta az asszony.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének munkatársai kedden délután a helyszínen jártak, és egészen mást láttak.

Knapecz Zita elmondta, hogy a tartási körülmények nem megfelelőek. Nincs fedett beálló, fedett vadetető. Az látszik, hogy most friss széna van az állatok előtt, és kaptak kukoricát is, ami viszont nagy mennyiségben puffadást okozhat, és akár a pusztulásukhoz is vezethet. Nyalósóra is szükségük lenne, de nem láttak kitéve. Az az árok, amiből vizet ihatnak, veszélyes.

Az állatvédők a lekerített területen állatcsontokat és koponyákat is láttak. Szerintük ez arra utal, hogy elhullott néhány állat, de a tetemekről senki nem gondoskodott. Valószínűleg a dögevő madarak ették meg az elpusztult állatokat.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtószolgálata a lap megkeresésére elmondta, az illetékes hatóság kétszer végzett szemlét a helyszínen, és bár az állattartásban vannak hiányosságok, állatkínzás nem merült fel.

Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik