Belföld

Orbán fő vagyonkezelője sejlik fel a balatoni golfpálya megszerzése mögött

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 11. 22. 06:30

Több sikertelen próbálkozás után 390 millió forintért elkelt a balatonudvari golfpálya.

Kíváncsiak voltunk arra, ki vásárolta meg a több mint 60 hektáros (612 ezer négyzetméteres) területet, ezért megkerestük a felszámolót és a Magyar Golf Szövetséget is. A felszámoló azt válaszolta, nem áll módjában információt adni, a golfszövetség pedig azt közölte, egyelőre nem értesült az ügyről, és nincs információja az új tulajdonosról.

Örömünkre szolgál azonban, hogy egy több éve felszámolási eljárás alatt lévő magyar golfpálya megtalálta – remélhetőleg megfelelő – új tulajdonosát, így annak fennmaradása igen pozitív hatással lesz a magyar golfsport fejlődésére

– írták.

Tiborczhoz közeli üres cég

A Magyar Golf Szövetség válasza azért különösen meglepő, mert a jelek szerint épp a szövetség elnökéhez, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójához, Szivek Norberthez közeli kezekbe került a golfpálya.

Az ingatlan tulajdoni lapján ugyanis – mint a 24.hu észrevette – a napokban megjelent a tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelem.

Az új tulajdonos e szerint a Vaperty Investment Zrt. A cég kevesebb mint egy évvel ezelőtt alakult, egyetlen tagja Vagács András, aki Szivekhez és így a vele közös ingatlanprojektet futtató Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető.

A Magyar Narancs a nyáron portrét közölt Szivek Norbertről, akiről korábban a 24.hu összesítette, hogy havi hétmilliót forintot keres alapvetően állami megbízásaival. A Magyar Narancs cikke Vagácsot is megemlíti:

A Sziveket körbefonó céghálóban egy olyan név is feltűnt, amely rámutathat a kapcsolatra, ami miatt egy másik állami kötődésű pénzintézet, a félig állami Gránit Bank is előszeretettel finanszírozza a Szivekhez kapcsolódó üzleteket: Vagács András az állam fővagyonkezelőjének ingatlanjaival foglalkozó cég portfóliójában szintén feltűnik, korábban együtt vezette a jelenleg felszámolás alatt álló Zugló Irodacentrum Ingatlanforgalmazó Kft.-t azzal a Germán Istvánnal, aki 2012-től 2016 januárjáig a Gránit Bank vezető tisztségviselője volt. A két ingatlanos együtt dolgozott a budapesti Le Meridien Hotelt korábban tulajdonló Central European Estates nevű cégnél, ahol akkoriban Germán vezető pozíciót töltött be. A Gránit Bank akkor pumpált bele kétmilliárd forintot a Szivek-féle ingatlanügyletekbe, amikor Germán éppen vezető pozícióban volt a pénzintézetnél.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ahogy azt korábban megírtuk, a Tiborcz és Szivek körüli érdekeltségek tavaly megszerezték a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, amelyen az új tulajdonosok megjelenésekor, 2016 szeptemberéig 4,3 milliárd forintos MKB-hitel volt. Időközben a Gránit Bank is beszállt a finanszírozásba 1,3 milliárddal, ami egészen két hónappal ezelőttig volt rajta az épületen. Ekkor lépett színre a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, amely szeptemberben kiváltotta a Gránit Bank hitelét, és még egy 700 milliós tétellel meg is fejelte.

Ha Tiborcz a környéken van, megnyílik az államközeli bankok zsebe
Nem kell szakmai tapasztalat, se tőke, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank átvette Orbán veje és Szivek Norbert belvárosi ingatlanprojektjének hitelezését.

Ahogy azt írtuk, a Vaperty Investment Zrt. az Opten cégadatai alapján gyakorlatilag egy üres cég, tevékenységi köre a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje 5 millió forint. Ez a cég tett most le elvileg csaknem 400 millió forintot a golfpálya 60 hektáros területéért.

Hasonlóan életszerűtlen vásárlási modell rajzolódott ki a Mahart-székház megvásárlásánál is.

Ott az épület 9/10 része 2005-ben lett az Apáczai 2005 Kft. tulajdona. Az iroda-bérbeadásokból tisztes nyereséget termelő céget tavaly nyárig ír és brit magánszemélyek adták egymásnak. Tavaly júniusában viszont két magyar kft.-t jegyeztek be cégtulajdonosként: a Fortuna Prince és a Viona Kft.-t. A Fortuna 2016-os árbevétele 0 forint volt, hasonlóan a Viona Kft.-hez. Ráadásul e cégek mögött továbbiak álltak. A Viona eredeti alapító-tulajdonosa a Szivek Norbert által létrehozott Pata Projekt Kft., illetve az épülettömb másik részének megvásárlásában jelentős szerepet játszó Longoria Kft. volt. A Longoria annak a Lingvai Brigittának az érdekeltsége, aki korábban Szivek Norbert stábjához tartozott. A Pata Projekt és Longoria alighogy megszerezte a Mahart-házat, át is engedte helyét Tiborcz BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt.-jének.

Nem kizárt, hogy a balatonudvari golfpálya esetében is hasonló folyamatok játszódnak le, miután

Szivek golfszövetségi elnöki megbízásaa friss pályázati kiírás és az új tulajdonos megtalálása között alig öt hónap telt el.

Állami támogatás – stratégiailag kiemelt szervezet – csőd

A golfpálya a Balaton északi partján, Balatonudvari és Örvényes között fekszik. A 2000-es évek közepén fejlesztett komplexum az akkori tudósítások szerint 1,3 milliárd forintos beruházással készült el, csaknem 300 millió forint állami támogatáshoz jutott a Széchenyi-terv keretében, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pedig egymilliárd forintnyi euróalapú hitellel finanszírozta.

A kormány 2015 nyarán stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a tulajdonost, a Royal Balaton Golf & Yacht Zrt.-t, amely ekkor már felszámolás alatt állt.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az üzemeltető végül becsődölt, a területet 2016 áprilisában megpróbálták értékesíteni. A felszámoló akkor 1,1 milliárd forintos vételárat határozott meg, ajánlat viszont nem érkezett. Néhány hónappal később 1 milliárd forintért hirdették meg a területet, vételi ajánlatot ekkor sem kaptak, ezért márciusban még 100 milliót lefaragtak az árból. Így sem jártak sikerrel, ezért júliusban már 780 millióért kínálták a területet, amelyet

végül nemrég 390 millió forintért értékesítettek.

Olimpiai álom és egy téves diagnózis

Talán kevesen bíztak úgy a 2024-es olimpia budapesti megrendezésében, mint a balatonudvariak. A tervek szerint ugyanis a faluban tartották volna a nyári olimpia programjába több mint száz év után Rióban visszakerült golfversenyeket.

Korábbi riportunkból kiderül,  hogy Balatonudvari identitásának fontos része, hogy van egy golfpályája, még ha a közönségét nem is a helyiek alkotják. Akivel beszélgettünk, mindenki aranytojást tojó tyúkként tekintett az esetleges olimpiarendezésre és a golfpályára.

A balatoni falu, ami iszonyúan szeretne olimpiát rendezni
Míg Budapesten több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze a népszavazás kiírásáért, az olimpiai golfverseny tervezett helyszínén, Balatonudvariban nagyobb a lelkesedés. Riport a faluból, amely szívesen rendezne olimpiát.

Arról is írtunk korábban, hogy a Royal Balaton Golf Clubot az ingatlanválság, az euróhitel és egy váratlanul jött helyi adó vitte csődbe, de a bukáshoz kellett az is, hogy az alapítók azt hitték, rövid időn belül jön majd egy nagy felívelés a golféletben.

A Magyarországon is jelenlévő KPMG pénzügyi tanácsadó cég éveken át hangoztatta, hogy a sportág hamarosan robbanásszerű fellendülésnek indul Magyarországon. Azóta már tudjuk, ez a folyamat nem ment végbe, új pályák alig épültek Magyarországon, sőt a meglévők közül is volt olyan, amely tönkre ment. A regisztrált játékosok száma pedig ma nemhogy a becsült 12 ezret, de még az 1300-at sem éri el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.