Belföld

Orbán fő vagyonkezelője sejlik fel a balatoni golfpálya megszerzése mögött

Több sikertelen próbálkozás után 390 millió forintért elkelt a balatonudvari golfpálya.

Kíváncsiak voltunk arra, ki vásárolta meg a több mint 60 hektáros (612 ezer négyzetméteres) területet, ezért megkerestük a felszámolót és a Magyar Golf Szövetséget is. A felszámoló azt válaszolta, nem áll módjában információt adni, a golfszövetség pedig azt közölte, egyelőre nem értesült az ügyről, és nincs információja az új tulajdonosról.

Örömünkre szolgál azonban, hogy egy több éve felszámolási eljárás alatt lévő magyar golfpálya megtalálta – remélhetőleg megfelelő – új tulajdonosát, így annak fennmaradása igen pozitív hatással lesz a magyar golfsport fejlődésére

– írták.

Tiborczhoz közeli üres cég

A Magyar Golf Szövetség válasza azért különösen meglepő, mert a jelek szerint épp a szövetség elnökéhez, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójához, Szivek Norberthez közeli kezekbe került a golfpálya.

Az ingatlan tulajdoni lapján ugyanis – mint a 24.hu észrevette – a napokban megjelent a tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelem.

Az új tulajdonos e szerint a Vaperty Investment Zrt. A cég kevesebb mint egy évvel ezelőtt alakult, egyetlen tagja Vagács András, aki Szivekhez és így a vele közös ingatlanprojektet futtató Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető.

A Magyar Narancs a nyáron portrét közölt Szivek Norbertről, akiről korábban a 24.hu összesítette, hogy havi hétmilliót forintot keres alapvetően állami megbízásaival. A Magyar Narancs cikke Vagácsot is megemlíti:

A Sziveket körbefonó céghálóban egy olyan név is feltűnt, amely rámutathat a kapcsolatra, ami miatt egy másik állami kötődésű pénzintézet, a félig állami Gránit Bank is előszeretettel finanszírozza a Szivekhez kapcsolódó üzleteket: Vagács András az állam fővagyonkezelőjének ingatlanjaival foglalkozó cég portfóliójában szintén feltűnik, korábban együtt vezette a jelenleg felszámolás alatt álló Zugló Irodacentrum Ingatlanforgalmazó Kft.-t azzal a Germán Istvánnal, aki 2012-től 2016 januárjáig a Gránit Bank vezető tisztségviselője volt. A két ingatlanos együtt dolgozott a budapesti Le Meridien Hotelt korábban tulajdonló Central European Estates nevű cégnél, ahol akkoriban Germán vezető pozíciót töltött be. A Gránit Bank akkor pumpált bele kétmilliárd forintot a Szivek-féle ingatlanügyletekbe, amikor Germán éppen vezető pozícióban volt a pénzintézetnél.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ahogy azt korábban megírtuk, a Tiborcz és Szivek körüli érdekeltségek tavaly megszerezték a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, amelyen az új tulajdonosok megjelenésekor, 2016 szeptemberéig 4,3 milliárd forintos MKB-hitel volt. Időközben a Gránit Bank is beszállt a finanszírozásba 1,3 milliárddal, ami egészen két hónappal ezelőttig volt rajta az épületen. Ekkor lépett színre a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, amely szeptemberben kiváltotta a Gránit Bank hitelét, és még egy 700 milliós tétellel meg is fejelte.

Ha Tiborcz a környéken van, megnyílik az államközeli bankok zsebe
Nem kell szakmai tapasztalat, se tőke, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank átvette Orbán veje és Szivek Norbert belvárosi ingatlanprojektjének hitelezését.

Ahogy azt írtuk, a Vaperty Investment Zrt. az Opten cégadatai alapján gyakorlatilag egy üres cég, tevékenységi köre a vagyonkezelés, jegyzett tőkéje 5 millió forint. Ez a cég tett most le elvileg csaknem 400 millió forintot a golfpálya 60 hektáros területéért.

Hasonlóan életszerűtlen vásárlási modell rajzolódott ki a Mahart-székház megvásárlásánál is.

Ott az épület 9/10 része 2005-ben lett az Apáczai 2005 Kft. tulajdona. Az iroda-bérbeadásokból tisztes nyereséget termelő céget tavaly nyárig ír és brit magánszemélyek adták egymásnak. Tavaly júniusában viszont két magyar kft.-t jegyeztek be cégtulajdonosként: a Fortuna Prince és a Viona Kft.-t. A Fortuna 2016-os árbevétele 0 forint volt, hasonlóan a Viona Kft.-hez. Ráadásul e cégek mögött továbbiak álltak. A Viona eredeti alapító-tulajdonosa a Szivek Norbert által létrehozott Pata Projekt Kft., illetve az épülettömb másik részének megvásárlásában jelentős szerepet játszó Longoria Kft. volt. A Longoria annak a Lingvai Brigittának az érdekeltsége, aki korábban Szivek Norbert stábjához tartozott. A Pata Projekt és Longoria alighogy megszerezte a Mahart-házat, át is engedte helyét Tiborcz BDPST Ingatlanforgalmazó Zrt.-jének.

Nem kizárt, hogy a balatonudvari golfpálya esetében is hasonló folyamatok játszódnak le, miután

Szivek golfszövetségi elnöki megbízásaa friss pályázati kiírás és az új tulajdonos megtalálása között alig öt hónap telt el.

Állami támogatás – stratégiailag kiemelt szervezet – csőd

A golfpálya a Balaton északi partján, Balatonudvari és Örvényes között fekszik. A 2000-es évek közepén fejlesztett komplexum az akkori tudósítások szerint 1,3 milliárd forintos beruházással készült el, csaknem 300 millió forint állami támogatáshoz jutott a Széchenyi-terv keretében, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pedig egymilliárd forintnyi euróalapú hitellel finanszírozta.

A kormány 2015 nyarán stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a tulajdonost, a Royal Balaton Golf & Yacht Zrt.-t, amely ekkor már felszámolás alatt állt.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az üzemeltető végül becsődölt, a területet 2016 áprilisában megpróbálták értékesíteni. A felszámoló akkor 1,1 milliárd forintos vételárat határozott meg, ajánlat viszont nem érkezett. Néhány hónappal később 1 milliárd forintért hirdették meg a területet, vételi ajánlatot ekkor sem kaptak, ezért márciusban még 100 milliót lefaragtak az árból. Így sem jártak sikerrel, ezért júliusban már 780 millióért kínálták a területet, amelyet

végül nemrég 390 millió forintért értékesítettek.

Olimpiai álom és egy téves diagnózis

Talán kevesen bíztak úgy a 2024-es olimpia budapesti megrendezésében, mint a balatonudvariak. A tervek szerint ugyanis a faluban tartották volna a nyári olimpia programjába több mint száz év után Rióban visszakerült golfversenyeket.

Korábbi riportunkból kiderül,  hogy Balatonudvari identitásának fontos része, hogy van egy golfpályája, még ha a közönségét nem is a helyiek alkotják. Akivel beszélgettünk, mindenki aranytojást tojó tyúkként tekintett az esetleges olimpiarendezésre és a golfpályára.

A balatoni falu, ami iszonyúan szeretne olimpiát rendezni
Míg Budapesten több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze a népszavazás kiírásáért, az olimpiai golfverseny tervezett helyszínén, Balatonudvariban nagyobb a lelkesedés. Riport a faluból, amely szívesen rendezne olimpiát.

Arról is írtunk korábban, hogy a Royal Balaton Golf Clubot az ingatlanválság, az euróhitel és egy váratlanul jött helyi adó vitte csődbe, de a bukáshoz kellett az is, hogy az alapítók azt hitték, rövid időn belül jön majd egy nagy felívelés a golféletben.

A Magyarországon is jelenlévő KPMG pénzügyi tanácsadó cég éveken át hangoztatta, hogy a sportág hamarosan robbanásszerű fellendülésnek indul Magyarországon. Azóta már tudjuk, ez a folyamat nem ment végbe, új pályák alig épültek Magyarországon, sőt a meglévők közül is volt olyan, amely tönkre ment. A regisztrált játékosok száma pedig ma nemhogy a becsült 12 ezret, de még az 1300-at sem éri el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik