Belföld

Drasztikusan megnőhet az Országgyűlésben dolgozók fizetése

24.hu
24.hu

2017. 11. 22. 11:32

Korábban a témában:

Három fideszes képviselő nyújtott be egy törvényjavaslatot, ami a köztisztviselők közül kiemeli a Parlamentben dolgozókat. Az MTI beszámolója szerint

  • Gulyás Gergely frakcióvezető,
  • Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság elnöke és
  • Répássy Róbert, a testület alelnöke

a parlament honlapján elérhető előterjesztés indoklásában azt írta: mind az Országgyűlés közjogi helyzete, mind a független és hatékony működéséhez fűződő kiemelkedő közérdek indokolja, hogy az Országgyűlés Hivatalában dolgozó köztisztviselőknek saját életpályamodellt alakítsanak ki. Szerintük a javasolt előmeneteli rendszer tükrözi az országgyűlési köztisztviselői jogviszony presztízsét.

A Normakontroll pedig arról írt, hogyan változik a parlamenti köztisztviselők illetménye. Eddig egy, az Országgyűlésben dolgozó diplomás köztisztviselő havi illetménye pótlékok nélkül a pályán töltött idő függvényében 179 ezer forint és 348 ezer forint között volt, a hatályos 38.650 Ft illetményalappal számolva – írja a 444.hu.

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, akkor viszont a parlamenti köztisztviselők illetménye a duplájára nő, ugyanis változna az illetményalap.

Az a KSH által közzétett két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagos bruttó kereset lesz, 2018-ra a 2016-os összeg az irányadó, ami 263.171 Ft. Az évek számától függő szorzókkal ez 395 ezertől 684 ezer forintig terjedő alapilletményt fog jelenteni.

A Normakontroll arra is felhívja a figyelmet, hogy az illetményalap egy olyan nemzetgazdasági mutatóhoz lesz kötve, ami az utóbbi időben messze az infláció fölötti emelkedést mutat és nem függ a törvényhozótól, automatikusan emeli minden évben az érintettek bérét. Míg a többi köztisztviselőé csak akkor emelkedik, ha a költségvetési törvényben emelik meg, nem is emelték meg 2013 óta.

A speciális életpályamodell bevezetését 2018. január 1-jétől tervezi a három fideszes képviselő.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. február 27.
Simonka György, a Fidesz Békés megye 4-es választókerületi, orosházi országgyûlési képviselõje beszédet mond a Linamar Hungary Zrt. beruházását bejelentõ sajtótájékoztatóján a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) fõvárosi székházában 2018. február 27-én. A kanadai hátterû Linamar 8,64 milliárd forintos beruházásával három vidéki helyszínen összesen kétszáz új munkahelyet teremt, ebbõl 119-et Orosházán, 71-et Békéscsabán és tízet Gyöngyösön. A kormány 1,55 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást biztosít a részben autóipari, részben általános gépipari vállalat fejlesztéséhez.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.