Belföld

Közel 23 ezer tartózkodási engedélyt adott ki Magyarország tavaly

24.hu
24.hu

2017. 11. 16. 18:07

Magyarország az Eurostat statisztikája szerint tavaly összesen 22 842 tartózkodási engedélyt bocsátott ki, amelyből közel háromezret kínaiaknak, és valamivel több mint két-kétezret ukrán és amerikai állampolgároknak. A kiadott engedélyek legtöbbjét, közel nyolcezret oktatási célból, közel hatezret munkavállalás céljára, mintegy ötezret családi okokból és valamivel több mint négyezret egyéb okoknak helyt adva bocsátottak ki a magyar hatóságok.

Az elmúlt évekhez képest tavaly kimagaslóan sok tartózkodási engedélyt állítottak ki az Európai Unió tagállamaiban nem uniós állampolgárok részére. Főként ukránok, szíriaiak és amerikaiak voltak a kedvezményezettek az Eurostat jelentése szerint.

Az EU statisztikai hivatalának csütörtökön közzétett adatai alapján 2016-ban mintegy 3,4 millió első tartózkodási engedélyt állítottak ki az Európai Unióban, mintegy 730 ezerrel többet, mint amennyit az azt megelőző, ugyancsak kimagasló értékeket mutató évben.

A legtöbb engedélyt, közel 870 ezret az Egyesült Királyságban bocsátották ki. Lengyelországban majdnem 600 ezret,  Németországban 500 ezret és mintegy 230 ezret Franciaországban adtak ki.

A kiállított tartózkodási engedélyek közel fele öt nemzet között oszlott meg. Az engedélyek legtöbbjét ukránok kapták Lengyelországban, szíriaiak Németországban, az Amerikai Egyesült Államok állampolgárai az Egyesült Királyságban. Ugyancsak a szigetország bocsátotta ki a legtöbb engedélyt indiaiak és kínaiak számára.

Az ukránok legtöbbje munkavállalás céljából, egyéb, illetve családi okokra hivatkozva kérte az uniós tartózkodási engedélyt, a szíriaiak főként családi okokból, az amerikaiak oktatási célból járultak engedélyért az uniós tagországok illetékes hatóságihoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.