Belföld

Ingyenesen beoltják a pedagógusokat is

Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos csütörtökön Szegeden.

Az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettesi posztját is betöltő szakember egy a háziorvosok és megyei szakdolgozók számára rendezett tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, összesen 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a kor és foglalkozás szerint megállapított rizikócsoportok számára.

Javasolják az ingyenes védőoltás beadatását az egészségügyben dolgozók számára, a 60 év felettieknek, a súlyos szövődmények elkerülése miatt bizonyos krónikus betegségekben szenvedőknek, valamint az állatgondozással, -tenyésztéssel, -szállítással foglalkozóknak – közölte a helyettes országos tisztifőorvos.

Szabó Enikő kiemelte, a gyógyszertárakban megvásárolható védőoltást azoknak is érdemes beadatniuk a háziorvosukkal, akik nem tartoznak a rizikócsoportokba. Az influenza magas lázzal, rossz közérzettel, ízületi fájdalommal és súlyos szövődményekkel járhat.

Életen át tartó védelmet biztosíthat egy új influenza elleni oltás
Az egereken végzett kísérletek biztató eredményekkel zárultak.

Bosnyákovits Tünde, Csongrád megyei tisztifőorvos elmondta, a megyei kormányhivatal 1600 dolgozója számára is tájékoztató kampányt indítottak annak érdekében, hogy minél többen adassák be az oltást. Ez különösen a kormányablakokban dolgozók számára fontos, akik rendszeresen sok emberrel találkoznak – tette hozzá.

Csongrád megyében a három évnél idősebbek számára 55 ezer ingyenes vakcina áll rendelkezésre, emellett 150 adag speciális, a legkisebb számára adható védőoltás is megérkezett már – tudatta a szakember.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik