Belföld

Hortobágyi legeltetésért megy pénz Londonba

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 16. 16:10

Az MSZP szerint ez jogtalan földhasználat.

Jogtalan földhasználatnak és uniós forrásokra elkövetett csalásnak tartja a szocialista Gőgös Zoltán azt, hogy életvitelszerűen Londonban élők legeltetnek marhákat a Hortobágyon, évente több milliós uniós támogatást vesznek fel földjeik után.

Az MSZP országgyűlési képviselője “újabb hungarikumként” hivatkozott erre, és két konkrét ügyet ismertetett. Mint mondta, két Londonban élő nő összesen mintegy 200 hektáron

“állat nélkül és minden tevékenység nélkül”

hektáronként évente 150 ezer forintos uniós támogatásban részesül négy éve elnyert legelői után.

Amikor erről a földművelésügyi miniszternél érdeklődött, azt a választ kapta, hogy az érintettek “teljesítési segédletet” vesznek igénybe. Gőgös Zoltán ezt a törvény kijátszásának tartja, mondván, bérbe vett állami földet haszonbérbe továbbadni nem lehet.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy az állam nem vizsgálja, hogy a földpályázat nyertese hol él. A képviselő szerint a Hortobágyon összességében 2-3000 hektáron folyik a fentihez hasonló gyakorlat, amelyben egyesek úgy vesznek fel milliós uniós támogatásokat, hogy ezért egy “szalmaszálat keresztbe nem tesznek”. Ez érdekelni fogja az uniós ellenőröket is. A képviselő azt üdvözölte, hogy hungarikum lesz a tanya fogalma, de bírálta az ezzel kapcsolatos korábbi programokat, amelyek szerinte nem működnek, azaz felesleges forrásfelhasználás jellemzi őket. (mti)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.