Belföld

Orbán a tüntetések kedvéért Putyinná változik

Orbán a tüntetések kedvéért Putyinná változik

Vera fémműves szakon végzett, Petra pedig építészmérnökként diplomázott. Az ő nevükhöz fűződik a Tüntiékszer, ami olyan ékszereket takar, amelyek kifejezetten a hazai tüntetésekre készültek, akár transzparensek helyett, akár azok mellé.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A Tüntiékszert a tavaszi tüntetéshullám inspirálta, a készítők azt mondják, akkoriban megörültek, hogy végre történik valami az országban.

Azért, hogy megmaradjon ez a lelkesedés, mi a saját eszközeinkkel járulunk hozzá a tüntetésekhez.

Az ékszerek első verziói az április 15-i „Nem maradunk csendben” elnevezésű tüntetésen jelentek meg, ekkor még csak a készítők és barátaik viselték őket. A lányok a Momentum május elsejei rendezvényén is ott voltak, oda is inkább még csak viccből és hangulatkeltésből vitték ki az újabb ötleteiket.

Az első tüntetés, ahová már átgondolt célokkal indultak el, és egész profi kitűzőket vittek, a Putyin érkezésére szervezett augusztusi Európamenet volt. Legutóbb a Momentum október 23-i eseményen vettek részt, legközelebb pedig a november 18-i Közös Ország Mozgalom-tüntetésre terveznek menni.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Jövő tavaszra már új kollekciókkal készülnek, a kampányidőszakot szeretnék „megtolni”, örülnének, ha az emberek minél nagyobb számban részt vennének majd a politikai életben.

Irány az utca

Vera és Petra azt mondja, egy ékszer mindig mesél valamit a viselőjéről, jelölhet identitást, gondolkodásmódot és összetartozást is. Ráadásul a tulajdonosa akár mágikus tartalommal is feltöltheti.

Persze, ezekben az ékszerekben nincs semmi mágia, de a transzparensekhez képest sokkal gyorsabban lehet értelmezni, mit akar elmondani a viselője, mindezt a tüntetések alatt kialakult szatirikus humor nyelvén.

A Tüntiékszer alkotói abban reménykednek, hogy az összetartozás érzése bátorítja majd a többi tüntetni vágyót. Továbbá azt is szeretnék, ha az ékszerekből befolyó összeg hozzájárulna a további tüntetések szervezéséhez.

Azt mondják, maguk az ékszerek segítik az önkifejezést is, de persze egy jó poénnak is fel lehet fogni, a lényeg, hogy reakciót vált ki az emberekből, ami egyből elindít egyfajta kommunikációt.

A lányok célja, hogy az ékszereket a tüntetések szervezőinek adják át, akik ezek segítségével tudnának támogatást gyűjteni. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy felvegyék a kapcsolatot az illetékesekkel.

Ahogy jön egy újabb botrány, úgy jönnek az új ötletek a következő ékszerekhez.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A Tüntiékszer első dobása, a Putyin-Orbán kitűzők úgynevezett lentikuláris technikával készülnek. Egy nyomdában gyártják, majd manuálisan kivágják őket, lekerekítik a formákat, amikhez előre gyártott kitűző alkatrészeket illesztenek. Az elkészítés egyébként elég időigényes, a negyven darab kitűzőn nagyjából tíz órát dolgoztak a lányok.

Már Amerikában és Malajziában is

Az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy embereknek tetszenek a Tüntiékszerek, megmosolyogtatják őket.

Volt, aki rögtön kettőt kért, hogy a másikat majd ajándékba adja valakinek, volt olyan is, aki utánunk jött az egyik alkalommal, hogy már látott ilyet másokon, és ő is nagyon szeretne.

Persze akadt már olyan is, akinek tetszett az ötlet, értette az iróniát, mégsem szívesen tenne ki magára egy fotót Orbánról vagy Putyinról.

Pedig ha nemzetközi vizekre akarnánk evezni, lehet, hogy egy trumpos változat még beleférne

– jegyezte meg Vera.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A putyinos-orbános változatból már kapott egy amerikai fiú és egy malajziai lány is, ők épp látogatóban voltak Magyarországon az egyik tüntetés idején, illetve a londoni magyarok körében is terjed a kitűző.

Az első Tüntiékszerből eddig két méret készült: eredetileg alapvetően nagyobbakat akartak csinálni, mivel azok látszódnak jól egy tüntetésen, de sokaknak a kisebb tetszik jobban, mert nem csak egy demonstráció idejére vennék fel őket.

Orbán és Putyin arcképéből egyébként hamarosan jön a fülbevaló is, a típusból pedig már van hűtőmágnes megrendelésük is.

Közben már készülnek az újabb darabok, hamarosan jön a stadion-kórház, a vodka-narancs, lesz fakockás és „bajszos szaros” kitűző is. Érkezik majd egy festékfoltos fülbevaló is, amit a Sándor-palota festékkel való megdobálása ihletett.

Nincs pártpolitizálás

Vera ismertette a készülő darabok egyikét is:

a vodka-narancsos kitűzőn egy vodkás pohár lesz látható, az ötlet pedig nyilvánvalóan azon alapszik, hogy a vodka egy orosz ital, a narancs pedig „Orbán gyümölcse”.

Megjegyezte, hogy próbálnak mindig olyan darabokat kitalálni, amik az éppen populáris témákhoz kapcsolódnak, Petra pedig hozzátette, hogy ők nem akarnak létrehozni új mémeket, hanem inkább a már kialakult témákat használják fel.

Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

A lányok próbálnak pártfüggetlenek maradni, nem akarnak beállni senki mögé.

Egyébként se valószínű, hogy jövőre kormányváltás lenne, de még ha lenne is, és olyan kerülne kormányra, akivel szimpatizálunk, akkor is fontosnak tartom az állandó ellenzéket és részvételt. Őket is ugyanúgy lehetne kritizálni

– mondta Petra.

Vera és Petra úgy látja, az egyetlen hely, ahol hatással lehet gyakorolni a kormányra, az az utca: akár tüntetésekkel, akár népszavazási kezdeményezéssel. Ezért örülnének, ha egyre elterjedtebb és menőbb lenne tüntetésekre járni, így a hétköznapokba is beszivároghatnának a társadalmilag fontos kérdések.

Olvasói sztorik