Belföld

Nagykövet lesz Orbán Soros-ösztöndíjas bizalmasából

Úgy értesült az Index, hogy négy nagykövetjelöltet hallgat meg hétfőn a parlament külügyi bizottsága. Őket a következő posztokra szánják:

  • Nagy Andort bécsi nagykövetnek,
  • Altusz Kristófot koppenhágai nagykövetnek,
  • Kovács Tamás Ivánt brüsszeli nagykövetnek,
  • Timaffy Juditot pedig havannai nagykövetnek jelölik.

Nagy Andor, a leendő bécsi nagykövet a miniszterelnök régi bizalmi embere. Korábban Orbán Viktor kabinetfőnöke volt, és a rendszerváltás környékén Soros-ösztöndíjban is részesült, ami csak azért érdekes, mert a kormány annyira gyűlöli Soros Györgyöt, mint a KDNP-sek a Sátánt. Nagy Andor 2013-ban lett izraeli nagykövet, előtte 10 éven át országgyűlési képviselő volt.

Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  európai és amerikai ügyekért felelős helyettes államtitkára onnan lehet ismerős, hogy őt jelölte ki a miniszterelnök, hogy tárgyaljon a Lex CEU-ról.

Timaffy Judit nevével a veronai busztragédia idején lehetett sokszor találkozni, ő volt ugyanis a milánói főkonzul, akit ezen a tisztségen Csiszár Jenő diplomatának állt celeb váltott.

Kovács Tamás Iván 2012-től 2014 szeptemberéig már volt azon a poszton, amelyet most újra neki szánnak. Érdekes, hogy akkor nem töltötte ki a ciklusát, de Brüsszelt nem hagyta el és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) helyezkedett el és jelenleg is ott dolgozik magas beosztásban.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök Nagy Andort kinevezi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté, és megbízza Magyarország tel-avivi nagykövetségének vezetésével a Sándor-palota Tükörtermében 2013. augusztus 30-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik