Belföld

A zaklatás általános jelenség Magyarországon

Különféle zaklatás-típusokra kérdezett rá a Závecz Research az Index megbízásából rá, és kiderült, a nők kétharmadát, a férfiak felét zaklatták már valamilyen módon.

Az adatok szerint a visszaéléseket, bántalmazásokat, zaklatásokat sokkal inkább a nők élik át, mint a férfiak.

A kutatás szrint a fizikai bántalmazás az egyetlen inzultus, amelynek inkább a férfiak elszenvedői. Személyes adatokkal történő visszaélésnek valamint sértegetésnek, mások előtti megalázásnak férfiak és nők egyforma arányban voltak alanyai. Öt zaklatási típussal viszont sokkal nagyobb arányban találkoztak a nők:

  • a telefonos hívogatásoknak
  • a leskelődéseknek, követéseknek,
  • az internetes zaklatásoknak,
  • a szexuális tartalmú beszólásoknak, valamint
  • a szexuális molesztálásoknak, erőszakos cselekményeknek ők az érintettjei.

A magyar nők nyolc százalékát, azaz mintegy 350 ezer nőt molesztáltak élete során szexuálisan. Másfél millióan vannak azok a nők, akikkel saját bevallásuk szerint előfordult már, hogy kéretlen szexuális tartalmú megjegyzéseket, beszólásokat kaptak, amikről úgy érezték, nem helyénvalóak.

Arányaiban legtöbben arról számoltak be zaklatás címén, hogy kénytelenek voltak meghallgatni mások velük szembeni sértéseit, gorombaságait, megalázó mondatait: a férfiak 40, a nők 38 százaléka utalt erre. Főképpen a negyvenes-ötvenes éveikben járók számoltak be az őket ért becsmérlésekről, de minden társadalmi csoportban jellemző.

A nők 15 százaléka említette, hogy valaki már követte, leskelődött utána (a férfiak 7 százalékának volt ilyen esete).

Meglepően kevés embert zaklattak interneten: a nők 8 százalékával, a férfiak 4 százalékával fordult elő ilyesmi.

Szexuális tartalmú megjegyzések, beszólások, nem kívánt bókok, amiről úgy érezték, hogy nem helyénvaló – a nők 34 százaléka számára megélt események, a férfiaknak csak 5 százaléka számolt be ilyesmiről. Ezeket a szóbeli inzultusokat a nők leggyakrabban ismerőseik szájából hallották, de minden nyolcadik így zaklatott nőnek a felettese szólt be.

Az adatokból úgy tűnik, a zaklatás nagyon is általános jelenség Magyarországon.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánlott videó

Olvasói sztorik