Belföld
Budapest, 2017. november 12.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a Fidesz XXVII., tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Semjén: az egység győzelmet jelent

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 12. 12:07

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a szövetséges Fidesz kongresszusán beszélt.

Ha egységesek vagyunk, győzni fogunk – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Szerinte nagy tanulság, amit mindig szem előtt kell tartani, hogy 1994-ben, bár a jobboldal több szavazatot kapott, mégis a baloldalnak lett végül kétharmados többsége.  Azaz, ha

mi darabokban vagyunk, ők pedig egységesek, vesztünk, ha mi egyben vagyunk, ők pedig darabokban, akkor nyerünk.

Semjén Zsolt közölte, a szövetség csak akkor lehetséges, ha az egy táborban lévők elfogadják egymást, nem tekintik konkurenciának a másikat. A kormányfő helyettese kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP egy nagy gyűjtőpárt és egy világnézeti párt szövetsége, amihez a politikai belátáson és filozófiai alapon túl még valami kell, az emberi minőség. Ez náluk megvan, ez egy értékrendi alapokon nyugvó, “kipróbált bajtársi közösség”, míg a baloldal olyan mint egy tál skorpió.

Jelezte: a polgári-keresztény-nemzeti világban minden szövetségesük saját értékgazdagságával otthon van. Szerinte megcselekedték, amit 2010-ben vállaltak, megtörtént a nemzet közjogi egyesítése, és megvan az egymilliomodik új állampolgár.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kiemelte:  a magyarságon belül a legnehezebb helyzetben az ő közösségük van. Hozzátette: a rendszerváltozás után a Fidesz volt az, amelyik a “fogai között tartva” átvitte a magyarságot a “túlsó partra”. Köszönjük! – tette hozzá, majd kitért arra is, hogy a többi határon túli magyar közösség is küzd helyzete javításáért.

Mint mondta, harcuk nemcsak Kárpátaljáról és Magyarországról szól, hanem arról is, hogy ne engedjék meg, hogy újabb ordas eszmék éket verjenek közéjük, és hogy megmaradhassanak magyarnak és kereszténynek Európában. Védjék meg Magyarországot és a Kárpát-medencei magyarságot! – hívott fel Brenzovics László.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök azt mondta: újabb verseny, erőpróba előtt állnak, és minden tudásukra, hitükre, akaraterejükre szükségük lesz. Hinni kell a lelkiismeretesen elvégzett munkában és hinnünk kell magukban, választott vezetőinkben és a nemzet egységében. Kitért arra is, hogy meglett volna a gazdasági fedezete a budapesti olimpia megrendezésének, de “jött egy álomgyilkos, rossz pillanat”, és az álom szerte foszlott.

A tanácskozáson köszöntötték többek között Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, Bíró Zsoltot, a Magyar Polgári Párt elnökét, Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét, Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét, Menyhárt Józsefet, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnökét, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, Jakab Sándort, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökét, Horváth Ferencet, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnökét, valamint a diaszpóraszervezetek képviselőit.

Kiemelt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.