Belföld

Fekete szombat, a rendőrség figyelmeztet

Négy halálos közlekedési baleset történt . Valamennyi esetben gyalogost gázoltak el.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök 59 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. Négy ember meghalt, 15 súlyos, 40 pedig könnyű sérülést szenvedett.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a négy halálos áldozata mindegyikét – Baranyában, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében is – gyalogosan gázolták el, ezért emlékeztettek rá, hogy ebben az időszakban az időjárási, a látási és az útviszonyok kedvezőtlenül változnak.

A gyalogos balesetek magas számához nagy mértékben hozzájárul, hogy ilyenkor jóval nehezebb észlelni őket, mint máskor. A nappali világosság időtartama jelentősen csökken, gyakran felhős ég, és a sűrű téli csapadékok (hó, ónos eső stb.) is megnehezítik a járműből a kilátást. A sötétebb környezet, a csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők nehezebbé teszik a gyalogos jelenlétének észlelését.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha a gyalogosok nem feltűnő, hanem szürke, vagy sötét ruházatot viselnek. Csapadékos időben, valamint erős, csípős szélben a gyalogosok igyekeznek mielőbb „fedél alá”, védett helyre kerülni, kevésbé körültekintőek, nem feltétlenül a zebrán kelnek át, és rosszul mérik fel az érkező járművek sebességét. A nedves burkolaton a járművek fékútja megnő.

A rendőrség legfontosabb tanácsa, hogy az őszi-téli időszakban különösen figyeljenek az autósok a gyalogosokra, vezessenek óvatosabban, lassabban! 

Tartsák tisztán a jármű fényszóróit, szélvédőit, cseréljék le az elöregedett ablaktörlő lapátot. A belső párásodás megszüntetése előtt ne ne induljanak útnak!

A gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.

A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítésekor, illetve a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” 

A láthatósági – fényvisszaverő – eszközök használata életmentő lehet, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik