Belföld

A magyarok több mint fele szerint helyes, hogy az energiaszolgáltatók állami kézben vannak

A  hírTV elmúlt8év című műsora vasárnap este kilenckor az Orbán-kormány energiapolitikájával foglalkozik majd, a műsorban többek között arról is szó lesz, hogy a 28 uniós tagállam közül nálunk a negyedik legolcsóbb a gáz, a villanyért viszont csak a bolgárok fizetnek kevesebbet.

Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa az adásban arról is beszél a műsorban, hogy 2010 óta az Oroszországtól való kitettségünk nem változott.

míg ugyanis a gázfogyasztás visszaesésével csökkent az importfüggőségünk, villamosenergia tekintetében nőtt. Gázfüggőségünket tehát az áramfüggőség váltotta fel, ehhez jött hozzá a paksi bővítés megkötése.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a multinacionális energiacégek a legnagyobb profitot 2010 után érték el, a legnagyobb osztalék-kifizetés például 2013-ban történt. De az is téves, hogy az energiaárakat már 2010-ben befagyasztották, a legmagasabb árak 2012-ben voltak, ehhez képest (egy magas bázisértékről) indult el a rezsicsökkentés.

A Závecz Reserach a témában készült reprezentatív kutatása szerint a lakosság 69 százaléka fontosabbnak tartja, az olcsóbb energia árakat, még akkor is, ha a fejlesztések elmaradása miatt ennek később káros hatásai lehetnek.

58 százalék szerint viszont a kormány nem támogatja megfelelő mértékben a megújuló energia használatát.

57 százalék helyesnek tartja, hogy az energiaszolgáltatók állami kézben vannak, viszont csak 48 százalék gondolja, hogy így olcsóbb az energia.

A kutatásból kiderült az is, hogy a lakosság fele (56 százalék) úgy látja, hogy Magyarország energiaellátása nagy részben függ Oroszországtól.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik