Belföld

Mozgássérült fiát várta, de a rendőrök zárkába juttatták

Zoltán rosszkor volt rossz helyen, ráadásul rosszul használt egy speciális parkolót. Durva következményeket kapott.

Egy apa került rács mögé Budapesten, mert rossz helyen parkolt mozgássérült gyerekével – a történetéről az Index számolt be. A Zoltánnak nevezett férfi egy hűvösvölgyi bevásárlóközpont parkolójában, a mozgássérülteknek fenntartott helyen állt meg, hogy megvárja feleségét, aki a városból hozta hároméves, tartósan fogyatékos gyereküket.

Még volt ideje, ezért bement vásárolni, majd amikor kiért a kocsihoz, három rendőr érdeklődött a parkolásáról. Zoltán elmondta, hogy sérült gyerekét és feleségét várja, de a rendőrök állították, hogy el akar hajtani és jogosulatlanul használja a mozgássérült igazolást. Ez pedig közokirat-hamisítás.

Ekkor jött a drámai fordulat: előállították a férfit, akit még telefonálni és kérlelésre engedtek csak. Így értesítette a feleségét, hogy nem lesz ott a megbeszélt találkozón. Három órára cellába zárták a kötelező körök után, ügyvédet nem kérhetett.

Három óra után megjött egy nyomozó, aki közölte vele, szerinte sem normális ez a helyzet, de mivel behozták, végig kell vinni az ügyet. Kihallgatták és ujjlenyomatot vettek tőle. Itt újabb keserű fordulat jött: választania kellett, hogy elismeri bűnösségét és kiszabadul, vagy kitart amellett, hogy nem követett el bűnt, de erre az esetre nyomozással és bírósággal fenyegették meg.

A férfi inkább elismerte bűnösségét és már büntetett előéletűként távozhatott.

Előfordulhat, hogy a rendőrök túlreagálták a helyzetet, de a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) jogásza szerint jogosan jártak el. Általánosságban arra való a mozgássérült parkolási kártya, hogy a mozgáskorlátozott vagy az általa megbízott eljuttassa őt A-ból B-be. Ennek része a parkolás.

Zoltán ennek alapján nem állhatott be a parkolóba azzal, hogy majd érkezik a mozgáskorlátozott személy, akit ő majd elszállít. A kártya pedig közokirat, így ha jogosulatlanul használja valaki, az közokirat-hamisítás. Pátkai András Gyula MEOSZ-jogász szerint az esetben a pozitív, hogy a rendőrök odafigyelnek az ilyen speciális parkolóhelyek használatára. Bár az tény, hogy ilyen kemény rendőri fellépéssel még ő sem találkozott.

Pedig ha Zoltánt a közterületesek kapják el, pénzbírsággal is megúszta volna.

Frissítünk!

E-mailt küldött lapunknak a MEOSZ, amiben azt írják, ők semmi esetre sem az adott, konkrét ügyben fogalmazták meg véleményüket, mivel azt nem ismerik, csak általánosságban adtak jogi tanácsot. Hangsúlyozzák, hogy a rendőri intézkedést nem minősítették, a tényállást ugyanis nem ismerik. Hozzáteszik, „a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a parkolási igazolványt a jogosult szállítása érdekében lehet használni. Azaz, amennyiben például a jogosult egy intézményben tartózkodik, vagy épp vásárol egy boltban, az őt szállító kísérője jogosan várakozik rá a mozgássérült parkolóhelyen, mert a jármű a jogosult közlekedését szolgálja.”

(Kiemelt kép: MTI Fotó/ Marjai János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik