Belföld

Hallgat az ELTE, de eltüntették a dékánt

Mikonya György már nem szerepel a tanítóképző kar honlapján, de az intézmény nem beszél a kirúgásáról.

Kedden megírtuk, hogy menesztették az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karának dékánját, Mikonya Györgyöt.

Kerestük az intézményt, a hír megerősítésén túl arról is érdeklődve, hogy a dékán menesztésének van-e köze az elmúlt napokban megjelent hírekhez, amelyek a karon felmerült szexuális zaklatásos esetekről szóltak. Az ELTE Kommunikációs Irodájától a következő közleményt kaptuk, amiben a dékán személyét nem említik:

Az ELTE legmagasabb szintű etikai testülete, a Központi Etikai Bizottság, etikai eljárást folytatott le egy vezető státuszú oktatóval szemben. Az eljárás panasz alapján indult, amelyet egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs (tehát nem hallgató) terjesztett elő. A Központi Etikai Bizottság a bejelentéstől számított 27 napon belül lefolytatta az eljárást, kivizsgálta az ügyet, és meghozta a határozatát, amelyet közölt az érintett felekkel. Az eljárás érdemi része a külföldön és Magyarországon kirobbant zaklatási botrányok előtt lezárult.

Szerdán azonban a kar honlapján, a „Kari vezetés” aloldalon már nem találtuk Mikonyát, megbízott dékánként Dr. Márkus Éva neve szerepel.

A múlt pénteken az Index írt arról a Tumblr közösségi oldalon megjelent bejegyzésről, amelynek szerzője azt állította, hogy a kar egy oktatója kollégákat és hallgatókat zaklatott szexuálisan. Az egyetem továbbra sem tájékoztat arról, hogy ezen ügy miatt indult-e eljárás a dékán ellen.

A közleményben ugyan nem nevezik meg, de a hvg.hu több forrásból úgy értesült, hogy Mikonya György, az ELTE  Tanító- és Óvóképző Karának dékánja ellen folyt etikai eljárás.

A lap több női oktatóval és egyetemi dolgozóval is beszélt, akik a zaklatottak között vannak. Úgy tudják, egy tanárnak egyszer úgy kellett lelöknie magáról, amikor leteperte egy díványon. Elmondása szerint éveken keresztül zaklatta őt Mikonya, visszaélve hatalmával.

Egyelőre négy áldozatról tudni, akik nem mernek a sajtóhoz fordulni, mert félnek, hogy elveszítik állásukat. A dékáni hivatal egyik dolgozója arról beszélt, hogy

folyamatosak a nyúlkálások, a hatalmát éreztető beszólások és az ellentmondást nem tűrő közeledés. Ráadásul annyira behálóz és nem engedi, hogy szabadulj tőle, hogy egy idő után azt érzed, nincs esélyed, ő győzött.

 

A hvg.hu információi szerint az eljárás nem hallgatói bejelentés, hanem egy dékáni hivatalon dolgozó, zaklatott munkatárs alapján indult. Egy nevét nem vállaló oktató elsírta magát, amikor a zaklatásról kérdezték, azt mondta: „Ez nem hatalommal való visszaélés, hanem zaklatás és erőszak.”

Az egyik hallgató megjegyezte, hogy csodálkozik, hogy csak most indult vizsgálat, mivel a nővére is a karon tanult, azt mondja, tartott Mikonyától kicsit, amikor elkezdett oda járni, de elmondása alapján a dékán elsősorban „nem a hallgatókra megy rá”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik