Belföld

Kövérhez fordultak a parlamenti szexuális zaklatás ellen

Szelényi Zsuzsanna azt kéri, dolgozzanak ki eljárásrendet és etikai kódexet.

Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő Kövér László házelnökhöz fordult azt kérve, hogy dolgozzanak ki az Országgyűlésben eljárásrendet a szexuális zaklatással szemben, és az áldozatok érdekében.

A képviselő azt írta levelében (melyet az Index hozott nyilvánosságra): a szexuális erőszak szóban és zaklatás formájában is rendkívül lealacsonyító, megalázó és hosszú távon nyomot hagy az emberben, ez az oka a hosszú lappangásnak. Emellett a zaklatás áldozatai érzelmileg, egzisztenciálisan vagy fizikailag kiszolgáltatottak az elkövetőnek, ezért marad a legtöbb eset homályban.

Szelényi ugyanakkor azt reméli, hogy a politikai nézetkülönbségek ellenére is hasonlóan fontosnak tartják a közélet erkölcsi tisztaságát és a tisztességes bánásmód biztosítását. Ezért azt javasolja, hogy készítsenek a politikusokra, alkalmazottakra, tisztviselőkre és szerződéses partnerekre is vonatkozó magatartási kódexet, és állítsanak fel független intézményt, ami segít megelőzni a szexuális erőszak, zaklatás és szexista sértegetés minden formáját az Országgyűlés intézményeiben. Ezt azután ki lehetne terjeszteni minden magyar közintézményre.

A politikus azt javasolja, hogy jól bevált nemzetközi és vállalati minták alapján határozzák meg világosan, mit jelent a munkahelyi szexuális zaklatás, milyen viselkedési formák elfogadhatatlanok. Szintén meg kell határozni azon személyek, fórumok körét, akikhez az áldozat fordulhat. Ezen túl létre kell hozni olyan bizottságot, amely megfelelő képzettséggel és jogosítványokkal rendelkezik az ügyek független testületként való tárgyalásához.

A javaslat kitér arra, hogy az Országgyűlés Hivatalának az új eljárási szabályokat bemutató programokkal és belső kommunikációs eszközökkel kellene felhívni a képviselők és minden munkatárs figyelmét a munkahelyi szexuális zaklatás formáira, az áldozatot védő és támogató rendszer igénybevételére.

Szelényi a levélben idézte Orbán Viktort, aki nemrég azt mondta: minden olyan állami vagy civil akciónak van helye, amelynek az a célja, hogy a tisztelet kultúrája erősödjön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik