Belföld

Az Operettszínház igazgatója azt állítja, nem tudott Kerényi ügyeiről

Az viszont kiderül a Lőrinczy Györggyel készült interjúból, hogy a rendező nem is annyira önszántából választotta a nyugdíjba vonulást.

A Budapesti Operettszínház igazgatója a Fidelio.hu-n megjelent interjúban azt állította: nem tudott korábban Kerényi Miklós Gábor viselt dolgairól.

Lőrinczy Györggyel Csáki Judit színikritikus beszélgetett, akinek elárulta: éjjel-nappal azzal foglalkoznak, hogy a színház minél előbb visszatérjen a normális kerékvágásba, ehhez mindenféle külső segítséget is igénybe vesznek, mert egyrészt szükség van rá, másrészt ezzel is jelzik, hogy nincs falazás és titkolózás.

Az igazgató azt mondta, nem tartja vétlennek magát amiatt, hogy egy több mint húszéves munkakapcsolat során nem derültek ki számára Kerényi ügyei. Úgy fogalmazott: pletykákkal és sztorikkal tele van a szakma, ráadásul az ember előbb-utóbb saját magáról is hall vissza szóbeszédeket, amikről tudja, hogy nem igazak, így másokról sem hiszi el.

Arra a kérdésre, hogy nem hallotta-e Kerényit ordítani, színészeket megalázni, tűrhetetlenül viselkedni, azt mondta: de igen, ahogy más rendezőket is, és veszekedtek is emiatt sokat,

de a szakmában hajlamosak az ilyesmihez megengedően viszonyulni, mert az eredményt nézik.

Lőrinczy számára egy szerda esti megbeszélés volt a fordulópont, amikor szembesült azzal, hogy Kerényi mennyire mellre szívta a róla szóló bejegyzéseket, és egyre az érdekelte, van-e már név valamelyik történethez. Az igazgató azt mondta: neki ekkor esett le, hogy ha a rendező egy vádra ennyire másképp reagál, lehet különbség annak valóságtartalmában is.

Azt mondta, nem töprengett azon, hogy hol a zaklatás vagy a bántalmazás határa, meddig kérhető számon, hogy valaki nem szegül ellen, mert nem vagyunk egyformák. Az egyik ember leszereli az ilyesmit, a másik meg nem tudja, őt pedig meg kell védeni – jelentette ki Lőrinczy.

Elárulta:

Kerényi a megbeszélésen azt mondta, a színháznak kötelessége őt megvédeni, és kérte, hogy álljanak ki mellette a művészek.

Erre az igazgatóság azt mondta neki, ezt nem tudják megtenni, mert nem tudják, nem történt-e valami.

Hivatalos etikai vizsgálat után az igazgatóság egyhangúan megszavazta, hogy megvonja a bizalmat a művészeti vezetőtől. Közölték a döntést Kerényivel, aki kis idő múlva kérte nyugdíjazását. Lőrinczy azt mondta, ha ezt nem tette volna meg a rendező, megteszi ő még aznap.

Ezzel Lőrinczy lényegében cáfolta, amit Kerényi a hvg.hu-nak kedden adott interjúban mondott, mégpedig azt, hogy ő döntött úgy, hogy nyugdíjba vonul, amikor látta, hogy a vádak nagyon felzaklatják a színházat. Még azt is hozzátette: „ennél tisztességesebb dolgot nem nagyon tudok mondani”.

Az Operettszínház igazgatója mindenkitől bocsánatot kért, azt mondta, ő ezekről az esetekről tényleg nem tudott korábban. Közölte: csatlakozik a Független Előadóművészeti Szövetség nyílt fórumához, és javasol egy beszélgetést arról, hogyan lehet és kell bármi ilyesmit észrevenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik