Belföld

Megfúrták egy magyar szervezet részvételét a korrupcióellenes konferencián

Pintér Sándorék tagadják, hogy közük lenne a vétóhoz.

Nem vehet részt a korrupció feltárásával foglalkozó K-Monitor azon a bécsi rendezvényen, amelyen az ENSZ Korrupcióellenes Egyezményét aláíró államok képviselői lesznek jelen. Azt írják, bár az esemény középpontjában az állami szereplők állnak, a konferencia kiváló tájékozódási lehetőség a témával foglalkozó civileknek is, ezért jelentkeztek megfigyelőnek.

Ám a szervezetet az ENSZ bécsi civil irodája arról tájékoztatta, hogy a konferencián való részvételük nem lehetséges, mert egy állami fél kifogást emelt ellene. Ez a K-Monitor szerint teljességgel szokatlan, nem is tudnak arról, hogy mással megtörtént volna, és azért is durva lépés, mert az egyezmény kimondja a társadalmi részvétel fontosságát a korrupció elleni fellépésben.

A szervezet megkereste a Belügyminisztériumot, hogy segítsenek kideríteni, ki vétózta meg jelenlétüket. A tárca azt írta: részükről nem történt ellenvetés, és nem rendelkeznek információval az ügyről.

Csakhogy a K-Monitor több forrásból arról értesült: igenis a magyar kormány emelt kifogást az ellen, hogy megfigyelőként részt vegyenek a bécsi tanácskozáson. A szervezet szerint ez borzasztóan piti dolog, az ügyben megkeresték a konferencia guatemalai elnökségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik