Belföld

Gulyás kitart amellett, hogy ne épülhessenek mecsetek

A Fidesz frakcióvezetője azzal érvel, hogy ez egy keresztény ország.

A Fidesz frakcióvezetője továbbra is fenntartja, hogy Magyarországon nincs szükség semmilyen újabb mecset építésére. Gulyás Gergely az atv.hu-nak azt mondta, „a ma velünk élő iszlám közösség a jelenlegi keretek között maximálisan élni tud a lelkiismereti és vallásszabadság jogával”, és elfogadhatatlannak nevezte a Magyar Iszlám Közösség nyilatkozatát, amelyben a szervezet bocsánatkérést vár és úgy véli, a politikus szavai az ország legsötétebb korszakát idézik.

Gulyás szerint a vallásgyakorlás feltételeinek kialakult keretei vannak, és ezt bővíteni szükségtelen, mert a kormány megállította a migrációt a déli határon. A frakcióvezető nagyon csekély esélyét látja annak, hogy lenne olyan helyi önkormányzat, amely örülne egy új mecset építésének, szerinte minden állam szembesül azzal, hogy a polgárai biztonságának szavatolása hogyan egyeztethető össze a lelkiismereti és vallásszabadság érvényesülésével.

A politikus elmondta, nincs olyan jogszabály, ami szó szerint megtiltaná, hogy mecset épüljön, de akármilyen közösségi vallásgyakorlásra alkalmas épület építéséhez hatósági engedélyekre van szükség. Új jogszabályra szerinte nincs szükség.

Arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha azt mondaná valaki Magyarországon, hogy nem épülhet új katolikus, református vagy más templom, Gulyás azt felelte: fel lenne háborodva, ugyanis ez egy keresztény ország, zsidó-keresztény kultúra, és amíg a Fideszen múlik, ez nem fog megváltozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik