Belföld

Ezért nem vitték be a kórházba az elütött idős nőt

Mint vasárnap megírtuk, mentőt hívtak az idős asszonyhoz, akit az Irgalmasrendi kórház előtt ütött el egy autó. A kórház bejárata előtt egy tolató autó ütött el pénteken egy idős nőt, aki elterült a földön és a fejéből elkezdett szivárogni a vér. Az illető a néni segítségére sietett, a kiszálló sofőrnek pedig mondta, hogy hívjon ki valakit a kórházból.

A Zoom.hu-nak az Irgalmasrendi főigazgatója elmondta, hogy a belgyógyász-főorvos, majd egy nővér és egy ápoló ment ki az idős asszonyhoz az utcára. Ezután a főigazgató is odaért a helyszínre, aki irányította a forgalmat és megpróbálta a mentőket a megfelelő helyre terelni.

Ez nem volt túl sikeres akció, mivel a mentősök rossz helyen fordultak be, majd dugóba kerültek, ezért telt el nagyjából húsz perc, mire odaértek. A főigazgató szerint a mentők érkezéséig a kollégái folyamatosan beszéltek a sérülthöz és meggyőződtek arról, hogy stabil az állapota, nincs életveszélyben.

Az igazgató elmondása szerint a hatályos jogszabályok szerint jártak el, mert a kórházban nincs traumatológia, azaz olyan osztály, ami el tudná látni a súlyos sérülteket. Hozzátette, ugyan vérzett az idős hölgy feje, de az orvosok szerint ez nem volt számottevő, a légzésfunkciója is rendben volt.

A protokoll azt diktálja, hogy ilyen esetekben mentőt kell hívniuk, hogy a sérültet a területileg illetékes kórházba szállítsák. Az igazgató leszögezte, hogy más lett volna a helyzet, ha az idős nő valóban életveszélyben lett volna, mert akkor a kórház intenzív osztályán vagy a sebészeten segíthettek volna rajta.

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik