Belföld

Figyelem, mától nincs 3-as metró!

Hát ezt is megértük: elkezdődik a felújítás, egész hétvégén nem jár majd az észak-déli metró.

Az északi szakasz felújítása miatt pótlóbuszok járnak mától a 3-as metró vonalán, a munkálatok várhatóan 2018 végéig tartanak. A szerelvények helyett a következő egy évben munkanapokon 20.30-ig a Lehel tér és Újpest-központ között, esténként és szombat-vasárnap pedig a teljes vonalon pótlóbuszok közlekednek. A térségben a fennakadások elkerülésére pótlóvillamosokat indítanak, megerősítették a kötöttpályás közlekedést és jelzőlámpákat hangoltak át.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint ennek ellenére előfordulhatnak fennakadások a közösségi és az egyéni közlekedésben is, az utazási idő lényegesen hosszabb lehet a megszokottnál. A Váci úton például a háromból irányonként egy-egy sávot buszsávnak jelöltek ki, ezért a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban torlódásokra kell számítani.

A BKV a metrópótlásra 59 csuklós buszt állít forgalomba, de az esti és a hétvégi teljes pótlás idején a pótlóbuszok száma megközelíti a 80-at. A buszok átlagosan 45 másodpercenként indulnak.

Metrópótló villamosként a 12-es 12M jelzéssel a Lehel térig meghosszabbított vonalon közlekedik, a 14-es pedig 14M jelzéssel sűrűbben és hétvégén is nagyobb szerelvényekkel jár. Gyakrabban indítják az 5-ös és a 7E buszt, a 20E és a 30-as járatcsalád tagjait, a 34-es és a 106-os busz vonalát pedig a Lehel térig meghosszabbították.

Azt ajánlják, hogy a belvárost az utasok a III. kerületből a 19-es és a 41-es villamossal a fonódó villamoshálózaton, illetve a H5-ös (szentendrei) HÉV-vel közelítsék meg.

A naponta félmillió utast szállító 3-as metró felújítása több ütemben zajlik és várhatóan három évig tart. A középső (Lehel tér-Nagyvárad tér) és a déli (Nagyvárad tér-Kőbánya-Kispest) szakasz felújításának indulásáról még nem született döntés.

A várható közlekedési változásokról és ajánlott útvonalakról olvassa el korábbi bővebb cikkünket!

(MTI; Kiemelt kép: Az utolsó, menetrend szerinti szerelvény érkezik Újpest-központ végállomásra Kőbánya-Kispest felől a felújítása megkezdése előtt 2017. november 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik