Belföld

Meghalt Hubert, a hiúzmatuzsálem

Hubert idén a 23. életévét ünnepelte, ezzel feltehetően ő volt Európában a hiúzok korelnöke. A fokozottan védett, Európa vadonjaiból már szinte teljesen eltűnt eurázsiai hiúzt a Budakeszi Vadaspark szakemberei még a széltől is óvták, Hubert távozása mindenkit megrendített.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

Hubert 2011-ben érkezett a számára „nyugdíjas szállást” nyújtó Budakeszi Vadasparkba, és ugyan már akkoriban is kifejezetten aggastyánnak számított – a vadonban egy hiúz átlagosan és legjobb esetben is csak 13 évig él –, a Budakeszi Vadaspark szakemberei óvó figyelmükkel napról napra arra törekedtek, hogy Hubert a lehető legtovább okozhasson örömet a vadaspark közönségének.

Hubert mozgásszervi problémái miatt több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt áll, mivel fogazata és csontozata sem volt a régi, így csak puhára főtt csirkehúst ehetett, ízületei „karbantartására” porcerősítőt kapott. Korához képest jó egészségi állapotban volt, de csütörtök délután hirtelen rosszullét lépett fel nála és már nem tért magához. Szabó Péter igazgató azt mondta, a további kezelés kilátástalansága és állatjóléti szempontok miatt is “az eutanázia” mellett döntöttek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik