Belföld

Elszabadult vontatmány ölt meg három embert Miskolcon – házi őrizetben a kamionos

Házi őrizetbe került az a kamionos, aki a gyanú szerint három embert halélért felelős. A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája ezzel elutasította az ügyész indítványát, miszerint  a sofőrt helyezzék előzetes letartóztatásba.

Az eddigi adatok szerint a férfi a 306-as úton az M30 út irányába haladt a vontatóval és az utána kapcsolt nyerges félpótkocsiból álló kamionnal. Indulás előtt ő akasztotta össze a járműszerelvényt – de nem  ellenőrizte azt kellő alapossággal.

Egy balra ívelő kanyarban végül – a megengedett sebességnél gyorsabban haladva – szétkapcsolódott, a pótkocsi egyenesen haladt a menetirány szerinti, bal oldali forgalmi sávba, ahol érintőlegesen összeütközött egy autó bal oldalával. A pótkocsi ezután továbbhaladt a bal oldali forgalmi sávban, majd frontálisan összeütközött egy másik járművel, amelynek három utasa a helyszínen életét vesztette. 

MTI Fotó: Vajda János

A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyéjét kisebb mértékben állapította meg. Amennyiben a bűnössége fennáll, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A bíróság figyelembe vette a gyanúsított személyi és tárgyi körülményeit, miszerint rendezett családi háttérrel rendelkezik, bejelentett lakcímmel, ingó-, ingatlantulajdonnal, munkahellyel. Körülbelül 10-12 éve van nyerges vontató vezetésére jogosító vezetői engedélye, ezalatt több mint egymillió kilométert vezetett le balesetmentesen. A Miskolci Törvényszék közleményében hozzátette:  tekintettel voltak arra is, hogy a vontatmány „elszabadulására” vonatkozó szakértői vélemény még nem készült el.

Mindezek alapján a járásbíróságnak az az álláspontja, hogy a házi őrizet alkalmazása is elegendő ahhoz, hogy eredményesen záruljon a nyomozás. A végzés nem jogerős, az ügyész ugyanis fellebbezett, hogy a sofőr kerüljön előzetes letartóztatásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik