Belföld

Újabb szöget vert be a kormány a német-magyar kapcsolatok koporsójába

1992 óta idén először nem rendezik meg a Magyar–Német Fórumot, ezzel pedig tovább romlanak a magyar-német kapcsolatok, írja a Magyar Nemzet. A fórumot még Antall József és Helmut Kohl alapította.

A felváltva Berlinben és Budapesten megtartott fórumokon a magyar és a német külügyminiszter is megjelentek. 2010-ben aztán kicsit megváltoztak a dolgok, a németek úgy gondolták, néhány vitást kérdést is érdemes lenne megvitatni ezeken a fórumokon, például a médiatörvényt, a kormány civil szervezetekkel szemben folytatott hadjáratát.

A budapesti fórumok évről-évre egyre sűrűbben maradtak el, inkább Berlinben szerettek volna találkozni a magyar vezetők, így kerülve el a médiafigyelmet.

2017-ben pedig már egyáltalán nem tartották meg Magyar–Német Fórumot.

A lap azt írja, a fórumok ellehetetlenítésének magyar részről személyi vonatkozása is van.

Az egyik társszervező, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa ugyanis már hosszú évek óta Balázs Pétert, az első magyar uniós biztost, a Bajnai-kormány külügyminiszterét, a CEU tanárát delegálja társelnökként, akinek neve ellenzéki miniszterelnök-jelöltként is felmerült nemrég.

A Magyar Nemzet forrásai szerint a magyar külügy már évek óta fúrja Balázs Pétert az Európa Mozgalomnál, ők azonban nem voltak hajlandók visszahívni a társelnökségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik