Belföld

Még mindig Magyarországon van a guantánamói táborból befogadott palesztin férfi

A Belügyminisztérium a HVG kérdésére megerősítette, hogy még mindig Magyarországban van az a palesztin férfi, akit még nyolc éve a Bajnai-kormány fogadott be a guantánamói táborból.

A palesztin férfit 2009. december 1-jén szállították Magyarországra az akkor még bezárásra ítélt Guantánamóból, a Bajnai-kormány megállapodott az amerikaiakkal arról, hogy „letelepíti és segíti a beilleszkedését a társadalomba, amit folyamatosan figyelemmel kísér és támogat”.

Magyarországra az 519-es fogoly érkezett, a neve Mahrar Rafat al Quwari, 1965-ben született Gázában, az állampolgársága pedig kérdéses. A férfi hivatalosan hontalan, de 20 évig Libanonban és Jordániában élt. 2001-ben Európába akart költözni ENSZ-menekültpapírokkal, végül Afganisztánban fogták el az al-Káida segítőjeként, és kiadták Amerikának.

A lap úgy tudja, a palesztin férfi átesett hazánkban átvilágításon, de a zárt körletben eltöltött első időszakban is szabadon kommunikálhatott. 2010 elején például Skype-on tartotta a kapcsolatot egy Portugáliába szállított volt rabtársával, a magyar kormányváltás után pedig már szabadon mozoghatott. Nem kért és nem is kapott magyar állampolgárságot, de állítólag néhány éve a titkosszolgálatok jelentették, hogy a férfi igyekszik felmelegíteni régi ciszjordániai kapcsolatait, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Pogár Demeter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik