Belföld
Guantánamó, 2011. február 24.
Õrtorony és szögesdrót a guantánamói fogolytábor közepes biztonsági fokozatú VI. táborában. A 2011. február 15-én készült kép illusztráció az MTI-Press szerkesztõség Guantánamo: most és mindörökké - Obama betarthatatlan ígérete címû írásához.
MTI Fotó: Pogár Demeter

Még mindig Magyarországon van a guantánamói táborból befogadott palesztin férfi

24.hu
24.hu

2017. 11. 02. 09:37

A Belügyminisztérium a HVG kérdésére megerősítette, hogy még mindig Magyarországban van az a palesztin férfi, akit még nyolc éve a Bajnai-kormány fogadott be a guantánamói táborból.

A palesztin férfit 2009. december 1-jén szállították Magyarországra az akkor még bezárásra ítélt Guantánamóból, a Bajnai-kormány megállapodott az amerikaiakkal arról, hogy „letelepíti és segíti a beilleszkedését a társadalomba, amit folyamatosan figyelemmel kísér és támogat”.

Magyarországra az 519-es fogoly érkezett, a neve Mahrar Rafat al Quwari, 1965-ben született Gázában, az állampolgársága pedig kérdéses. A férfi hivatalosan hontalan, de 20 évig Libanonban és Jordániában élt. 2001-ben Európába akart költözni ENSZ-menekültpapírokkal, végül Afganisztánban fogták el az al-Káida segítőjeként, és kiadták Amerikának.

A lap úgy tudja, a palesztin férfi átesett hazánkban átvilágításon, de a zárt körletben eltöltött első időszakban is szabadon kommunikálhatott. 2010 elején például Skype-on tartotta a kapcsolatot egy Portugáliába szállított volt rabtársával, a magyar kormányváltás után pedig már szabadon mozoghatott. Nem kért és nem is kapott magyar állampolgárságot, de állítólag néhány éve a titkosszolgálatok jelentették, hogy a férfi igyekszik felmelegíteni régi ciszjordániai kapcsolatait, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Pogár Demeter

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.