Belföld

Csak a Fidesztől és az MNB-től kaptak pénzt, és kifejezetten büszkék rá

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2017. 11. 02. 08:49

Interjút adott a 168 órának Szánthó Miklós. Ő az Alapjogokért Központ nevű szervezet igazgatója, a közmédia egyik kedvenc szakértője.

Szánthót szembesítették azzal, hogy az Alapjogokért központ alapvetően két dolgot csinál:

  • Pénzt kap a Fidesztől,
  • Majd elmondja a Fidesz véleményét.

És meglepő módon Szánthó ezt vita helyett kifejezetten büszkén vállalja.

Szánthó szerint úgy jött létre az Alapjogokért Központ, hogy néhány barátjával együtt eszébe jutott, hogy megcáfolják a balliberális elemzővilágban elmondott jogi érveket, hiszen szerintük mindenre ott a paragrafus, a tényeket mégsem említi senki.

A fiatal kora ellenére rendkívül bajszos Szánthó szerint nincs azzal semmi baj, hogy a kormány mindenkori álláspontját védik, és azért fordultak a Fidesz pártalapítványához, mert a társaságban mindenki jobboldali, konzervatív gondolkodású volt, és ismerték a pártalapítványt.

Kínálta magát a lehetőség.

Mert

A Fidesz pártalapítványa azokat a szempontokat tartja fontosnak, amiket mi.

Szerinte amúgyis furcsán nézett volna ki, ha a Nyílt Társadalom Alapítványhoz fordulnak. A Fidesz pártalapítványától harmincmillió forintot kaptak, de pályáztak a jegybank tudományos tevékenységet támogató pályázatain (ahol annyi pénzt osztottak szét, hogy az Economist címlapjára került a történet), és kaptak is pénzt.

És kifejezetten büszkék vagyunk rá.

– tette hozzá Szánthó. Szerinte egyébként nem az van, hogy közpénzből élnek, hanem az, hogy támogatják a tudományos munkájukat, és a baloldal frusztrált, mert feléledt a jobboldal.

Amikor azzal szembesítették, hogy fideszes körökben azt mondják, „a Mikiék majd úgyis elmondják a sajtóban, amit hallani akarunk”, azt mondta,

ha hiú lenne, ez nagyon hízelgő lenne számára. 

Amikor a 168 óra megkérdezte tőle, hogy ezek után miért támadják a civil szervezeteket azért, mert szerintük Soros álláspontját támogatják, azt mondta, ez világnézeti harc. De szerinte volt két olyan eset is, amikor más volt a véleményük, mint a kormányé (durvább).

Szánthó a továbbiakban még háromszor közli, hogy a baloldal frusztrált, csak azért, mert a civil szervezeteket függetlennek látja, őket pedig nem.

A jogász végzettségű, jogi ismereteire látványosan büszke, joggal foglalkozó központot vezető Szánthó később egy Őcsénnyel kapcsolatos kérdésre azt válaszolja, nem tudja, milyen alapon kaptak menedékjogot azok a menekültek (akik teljesen legálisan, a magyar kormány engedélyével vannak itt), de útközben áthaladtak más biztonságos országon is, és a menedékjog ott járt volna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.