Belföld

Csak a Fidesztől és az MNB-től kaptak pénzt, és kifejezetten büszkék rá

Interjút adott a 168 órának Szánthó Miklós. Ő az Alapjogokért Központ nevű szervezet igazgatója, a közmédia egyik kedvenc szakértője.

Szánthót szembesítették azzal, hogy az Alapjogokért központ alapvetően két dolgot csinál:

  • Pénzt kap a Fidesztől,
  • Majd elmondja a Fidesz véleményét.

És meglepő módon Szánthó ezt vita helyett kifejezetten büszkén vállalja.

Szánthó szerint úgy jött létre az Alapjogokért Központ, hogy néhány barátjával együtt eszébe jutott, hogy megcáfolják a balliberális elemzővilágban elmondott jogi érveket, hiszen szerintük mindenre ott a paragrafus, a tényeket mégsem említi senki.

A fiatal kora ellenére rendkívül bajszos Szánthó szerint nincs azzal semmi baj, hogy a kormány mindenkori álláspontját védik, és azért fordultak a Fidesz pártalapítványához, mert a társaságban mindenki jobboldali, konzervatív gondolkodású volt, és ismerték a pártalapítványt.

Kínálta magát a lehetőség.

Mert

A Fidesz pártalapítványa azokat a szempontokat tartja fontosnak, amiket mi.

Szerinte amúgyis furcsán nézett volna ki, ha a Nyílt Társadalom Alapítványhoz fordulnak. A Fidesz pártalapítványától harmincmillió forintot kaptak, de pályáztak a jegybank tudományos tevékenységet támogató pályázatain (ahol annyi pénzt osztottak szét, hogy az Economist címlapjára került a történet), és kaptak is pénzt.

És kifejezetten büszkék vagyunk rá.

– tette hozzá Szánthó. Szerinte egyébként nem az van, hogy közpénzből élnek, hanem az, hogy támogatják a tudományos munkájukat, és a baloldal frusztrált, mert feléledt a jobboldal.

Amikor azzal szembesítették, hogy fideszes körökben azt mondják, „a Mikiék majd úgyis elmondják a sajtóban, amit hallani akarunk”, azt mondta,

ha hiú lenne, ez nagyon hízelgő lenne számára. 

Amikor a 168 óra megkérdezte tőle, hogy ezek után miért támadják a civil szervezeteket azért, mert szerintük Soros álláspontját támogatják, azt mondta, ez világnézeti harc. De szerinte volt két olyan eset is, amikor más volt a véleményük, mint a kormányé (durvább).

Szánthó a továbbiakban még háromszor közli, hogy a baloldal frusztrált, csak azért, mert a civil szervezeteket függetlennek látja, őket pedig nem.

A jogász végzettségű, jogi ismereteire látványosan büszke, joggal foglalkozó központot vezető Szánthó később egy Őcsénnyel kapcsolatos kérdésre azt válaszolja, nem tudja, milyen alapon kaptak menedékjogot azok a menekültek (akik teljesen legálisan, a magyar kormány engedélyével vannak itt), de útközben áthaladtak más biztonságos országon is, és a menedékjog ott járt volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik