Belföld

A rendőrség ki sem hallgatta a túlárazást bekalkuláló fideszes képviselőket

A rendőrségi nyomozás során a lezáró határozat szerint meg sem kérdezték Szekszárd fideszes városvezetőit, pedig hangfelvétel bizonyította: úgy járultak hozzá a helyi óvoda építéséhez, hogy tisztában voltak a beruházás súlyos túlárazásával.

Hadházy Ákos, az LMP alelnöke csütörtökön a legelső korrupcióinfón bemutatott szekszárdi óvoda-beruházás ügyének két éves hatósági kálváriáját mutatta be.

Hadházy 2016 januárjában hozott nyilvánosságra egy 2012-es hangfelvételt, amelyen a szekszárdi polgármester magyarázta, hogyan működik Magyarországon a közbeszerzések rendszere, hogyan házalnak az előre lezsírozott projektekkel a bennfentes cégek. A felvételen egyértelműen elhangzik, hogy az óvodaépítést túlárazott ajánlattal pályáztatták.

A képviselő feljelentést tett, és bemutatta a hatóságoknak, hogy egy szakértői vizsgálat, hol talált megdrágított elemeket a pályázatban. A képviselő szerint mintegy 50 milliós extraprofit keletkezett kivitelezőnél. A napokban meg az ügyben indított nyomozás lezáró határozatát.

Ebből kitűnik, hogy bár a rendőrség is megállapította, hogy volt legalább 1,5 milliós indokolatlan költség

  • a hatóságok egyáltalán nem hallgatták ki az érintett politikusokat
  • a lezáró határozat hallgat arról a felvetésről, hogy a hasonló épületek normális 200 ezer ft/nm ár helyett hogyan lett 380 ezer/nm a végső ár
  • a “nyomozás” mélyen hallgat arról a körülményről, hogy a túlárazott ajánlatot a képviselőkkel azzal fogadtatta el a polgármester, hogy a kötelező önrészt majd a valamilyen módon visszacsepegtetett pénzből fizetik ki.

Hadházy felvétele szerint a képviselők és Ács Rezső polgármester egymás között arról beszélgettek, hogy az uniós pályázatokon természetes a túlárazás, mert így még a 15 százalékos önrészt sem kell végül kifizetniük az önkormányzatoknak.

– 85 százalékos támogatottság!

– Igen, igen, de jó az ajánlat, vagyis a pályázati anyag, magas az összeg, ebből az összegből garantáltan meg lehet csinálni, úgy, hogy aki csinálja, azzal meg lehet finanszíroztatni, tehát nekünk nem fog pénzünkbe kerülni.

– Az energetikai befektetések középtávon a legjobb befektetések, mindenki ezt nyomja most.

– Jó, de a lényeg az, hogy ezzel az árral találunk olyan kivitelezőt, aki meg fogja csinálni úgy, hogy nem kell közben fizetnünk. Elég neki akkor fizetni, ha megvan a pályázati pénz. Tehát nem kell megfinanszíroznunk.

– Túl van árazva?

– Igen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik