Belföld

Halottak napja 2017 – November 2-án az elhunyt szeretteinkre emlékezünk

24.hu
24.hu

2017. 11. 01. 18:00

Halottak napján, egy nappal Mindenszentek előtt emlékezünk meg elhunyt szeretteinkről.
Halottak napján, egy nappal Mindenszentek után emlékezünk meg elhunyt szeretteinkről.
Korábban a témában:

November 2. halottak napja, amely egy nappal követi Mindenszenteket.

Halottak napján, talán vallási hovatartozástól függetlenül is, de meggyújtunk egy-egy gyertyát mindazon szeretteinkért, akik ma már nem lehetnek velünk – és bár nem csupán egyszer az évben, Mindenszentek előestéjén gondolunk rájuk, halottak napján érdemes saját veszteségünket elfeledve, önmagukért emlékezni halottainkra.

Halottak napján mi vigyázunk az elhunytakra

Az egyház 998-ban határozott úgy, hogy halottak napját önálló ünneppé teszi, Cluny-i Szent Odilo bencés apát kezdeményezésére. Az ünnep Mindenszentektől való elkülönítésének célja az volt, hogy a hívek ne csupán az egyházi szentekről, de saját halottaikról is megemlékezhessenek egy külön ezért létrehívott ünnepnapon. Ezzel egyébként egy több tízezer éves pogány hagyománykörhöz csatlakozott a kereszténység, hiszen a halottak lelkeinek átsegítésére valamennyi pogány kultúrának megvolt a maga szertartása.

Halottak napja és Jézus sebei

A halottak napja Szent Odilo tevékenysége ellenére csupán az 1500-as években terjedt el Európa-szerte oly mértékben, hogy végül hivatalos ünnepnappá tegye az egyház.

Halottak napjának legfontosabb imádsága a Halottak olvasója lett, az az öt tizedből álló ima, mely Jézus Krisztus öt sebét szimbolizálja.
Ezen a napon valamennyi gyászmise az elhunytak lelkének megsegítésére szól, melyek a feltámadást és az örök életet hirdetik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.