Belföld

Orbánnak nem kell halottlátó Soros ellen

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 10. 31. 08:15

Nem tervezik bevonásukat a nemzeti konzultációba. A kormányzati jósda sem tér vissza.

A Jobbik két képviselője (Ander Balázs és Sneider Tamás) a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antaltól arra kért választ, hogy

Tervezik-e halottlátók bevonását a nemzeti konzultációba?

A meglepő kérdés hátterében az állt, hogy sajtóhírek szerint elhunytaknak is kiküldték a nemzeti konzultáció kérdőíveit. Az ellenzéki politikusok egyebek között kíváncsiak voltak arra is, milyen
arányú egyetértésre számítanak a megkérdezettek körében?

De legfőképpen arra volnánk kíváncsiak, hogy a halottlátók alkalmazása transzparens módon történik-e majd, s végső soron mindez mennyi közpénzt emészthet föl? Kérdezzük továbbá, hogy tervezik-e feltámasztani a Kormányzati Tanácsadó Jósda szocialista intézményét?

A miniszter helyett ezúttal is Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, fejedelmi többesben, némi egyeztetési, nyelvhelyességi problémákkal. Parlamenti irományát változtatás nélkül közöljük.

A halottlátókra vonatkozó kérdését nehezen tudjuk értelmezni, ezért sajnos arra kell gondolnunk, hogy a korábbi jogi természetű támadások után most színvonaltalan vicceskedéssel támadják a konzultációt.

Mindenekelőtt szeretném arról tájékoztatni, hogy a konzultációs íveket minden
Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel rendelkező nagykorú állampolgár megkapja, a korábbi gyakorlatnak megfelelően. Az adatfelhasználás jogalapját a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. év törvény teremti meg.

Csak abban az esetben fordulhat elő, hogy egy már korábban elhunyt állampolgár is megkapja a konzultációs küldeményt, ha korábban adatszolgáltatási mulasztás történt az illetékes hatóságok részéről. Ez történt például 1977-ben is. Egy akkor elhunyt állampolgár halálát a kommunista adminisztráció nem jelentette. Így tévesen szerepelt a nyilvántartásban, aminek következtében azóta vélhetően minden hivatalos küldeményt megküldtek a címére. Az illetékes hatóságot a Belügyminisztérium — az eset nyilvánosságra kerülését követően – haladéktalanul felszólította az adatpótlásra.

Szeretném arról biztosítani, hogy a kormány a konzultáció szervezése során minden szigorú törvényi előírást betart. Szeretnénk azt gondolni, hogy az Ön pártja is tartja magát ehhez az elvhez, mindenesetre vannak kétségeink. Mindannyian emlékezhetünk ugyanis arra, hogy a Jobbik által kiküldött konzultációs ívek egy teljesen ismeretlen alapítvány címére érkeztek, ez pedig súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel.

Javaslom, hogy a szocialista intézmények (így az Ön által említett jósda) ügyében az MSZP-hez forduljon. Erre minden lehetőségük megvan, mivel érezhetően egyre szorosabb az együttműködés a pártjaik között.

Halottnak is küldött konzultációs levelet a kormány
Negyven éve halt meg Szedlák László, de kíváncsiak a véleményére.

http://24.hu/belfold/2017/10/12/nem-talalja-ki-ki-a-felelos-hogy-egy-40-eve-halott-ember-is-kapott-konzultacios-kerdoivet/

Dömötör Csaba válaszolt Lázár János helyett is egyébként. A minisztertől Hadházy Ákos (LMP) azt kérdezte,

Miért és mi alapján szűkítették le a nemzeti konzultáció címzettjeinek körét?

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a 100. kormányinfón hangzott el, hogy a “Soros-terv”-ről indított nemzeti konzultáció keretében a kormány egymillió konzultációs ívet ad postára. Hadházy szerint a nemzeti konzultáció ugyan teljesen alkalmatlan az emberek véleményének
megismerésére, de az furcsa, hogy a nyolcmillió választó töredékének véleményére kíváncsiak.

Ezért kérdezte meg a minisztert, hogy

1. Mi az oka, hogy csupán egymillió választópolgárhoz juttatják el a konzultációs íveket?
2. Milyen szempontok szerint választották ki a címzetteket?
3. Figyelemmel arra, hogy a címzettek köre a választókorú népesség csekély hányada, valójában mi a kormány célja a legújabb nemzeti konzultációval?

Bár Dömötör Csabának nem Lázár János a főnöke, feladatkörében eljárva, ő válaszolt, és cáfolt. Mint írta, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a konzultációs íveket most is

minden Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel rendelkező nagykorú állampolgár megkapja. Ez azt is jelenti, hogy az Ön értelmezésével ellentétben semmilyen szűkítésre nem került sor a címzetteket tekintve.

A kézbesítés az eredeti ütemterv szerint, várhatóan november 10-ig tart. A cél, hogy kikérjék az állampolgárok véleményét a bevándorlással kapcsolatos tervek ügyében, amelyek jelentősen meghatározzák Európa és Magyarország jövőjét. A kormány – az LMP-vel ellentétben – nem akar betelepítési programokat, mert azok beláthatatlan gazdasági és biztonsági kockázatot jelentenek. Dömötör Csaba szerint az Európai Parlament pár napja újabb lépéseket tett azért, hogy a kvótarendszert gyakorlatba ültesse, ami még egy ok arra, hogy minden magyar állampolgár elmondja a véleményét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.