Belföld

Négy ellenzéki képviselőnőt zaklatott fel a Marton-ügy

Ők kiálltak az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáért. A Fidesz visszavágott.

Közös sajtótájékoztatón szorgalmazták a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását ellenzéki képviselőnők.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) emlékeztetett arra, hogy hetente egy nő és havonta egy gyermek hal meg bántalmazásban Magyarországon, és minden ötödik nő ki van téve szexuális zaklatásnak. Szólt a média felelősségéről is, felháborítónak ítélve, hogy a Marton László rendezővel kapcsolatos zaklatási ügyről a közmédia nem adott tájékoztatást.

Schmuck Erzsébet (LMP) frakcióvezető-helyettese is arról beszélt, hogy az elmúlt hetek hazai és nemzetközi szexuális zaklatási botrányai mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A kormány három éve írta alá az Isztambuli Egyezményt, amelynek ratifikálása csak 8 milliárd forintot igényelne és a kabinet egyik tagja tavasszal az őszi parlamenti szezonra meg is ígérte azt.

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint a nők elleni erőszak nem fizikai bántalmazással kezdődik, hanem azzal, ha egy társadalom megengedi a lányokat nyíltan prostitúcióra buzdító puncs.hu hirdetéseinek közzétételét. Az oldalt uniós forrásból finanszírozták, és ha ilyen magas szinten fonódik össze a közpénz és a prostitúcióra buzdítás, az “felülről üzeni azt”, hogy a nőket tárgyiasítani lehet.

Szelényi Zsuzsanna független képviselő arra mutatott rá, hogy nem kell a rivaldafényben állni ahhoz, hogy szexuális zaklatás érjen valakit, ez iskolás lányok, hivatali dolgozók problémája is. Ezért egyértelműen ki kell állni a szexuális, a fizikai de a verbális zaklatás ellen, amely, bár a férfiakat is érintheti, elsősorban a nők az áldozatai.

Randevúznának velem? - kérdezte Orbán újságírónőktől
A Magyar Nemzet munkatársai csak szerették volna tudni, hogy mi a véleménye egy szexuális zaklatásról kampányról.

A Fidesz visszavágott

Az ellenzéki képviselőnők nyilatkozatára azzal reagált a kormánypárt, hogy az ellenzék nem támogatta a nők elleni bűncselekmények szigorúbb büntetését. A Fidesz szerint az ellenzéknek a nők elleni erőszak csak a szavakban és a kampányban fontos, amikor tényleg cselekedni kellett volna, akkor nem támogatták a nők elleni erőszakos bűncselekmények szigorúbb büntetését.

A Fidesz tudatta, hogy sok más ellenzéki képviselő között Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) és Szabó Tímea (Párbeszéd) sem szavazta meg a nők elleni bűncselekmények szigorítását az új büntető törvénykönyvvel. A kormánypártok Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyvét alkották meg, amely kiemelten védi a nőket és a gyermekeket. A parlament már tárgyal a kormánypártok újabb, a gyermekeket védő javaslatáról – hívta fel a figyelmet a Fidesz-frakció.

Szigorítaná a pedofilok büntetését a Fidesz
Örökre eltiltanák őket a gyerekekkel kapcsolatos foglalkozásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik