Belföld

Brutális kényszervallatás eltussolása miatt ítélték el a magyar államot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették egy roma származású férfi alapvető emberi jogait azzal, hogy eltussolták a kényszervallatást egy fogdán – írja a TASZ.

A roma férfit 2010-ben állították elő, majd feljelentést tett amiatt, hogy a 12 órás fogva tartás és kihallgatás alatt hat rendőr és két biztonsági őr az állítása szerint brutálisan bántalmazta és megalázta őt azért, hogy kikényszerítsék tőle a beismerő vallomást. A rendőrök azt mondták, hogy „nem érdekli őket az sem, ha megdöglik, legalább egy cigánnyal kevesebb lesz”.

A TASZ ügyfele szabadulása után kórházba ment, a lelet szerint voltak sérülések a koponyáján, orrán, lapockáján, csípőjén, karján, kezén és combján is. Az ügyészség a feljelentése alapján indult eljárást arra hivatkozva szüntette meg, hogy nem állapítható meg minden kétséget kizáróan, hogy valóban a gyanúsítottak követték el a bántalmazást.

A férfi az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, az ítélet pedig megállapította, hogy a kormány nem tudta cáfolni az eljárás során, hogy a sértett sérülései a rendőrségi fogdán keletkeztek.

A strasbourgi bíróság szerint ráadásul a magyar hatóságok nyomozása nem volt hatékony, és nem vizsgálták meg azt sem, hogy a bántalmazásnak volt-e rasszista indítéka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik