Belföld

Megkérdeztük Balog Zoltánt, hogy értette, hogy Farkas Flórián botránymentes és tisztakezű vezető

Hétvégén szülinapozott a Lungo Drom, aminek Farkas Flórián az elnöke. A Fidesszel szövetséges cigányszervezet kongresszusán ott voltak videósaink, érdemes megnézni, milyen remek hangulatban telt az esemény. A kongresszusra buszokkal szállították a környékbeli cigányokat, volt olyan, aki azt sem tudta hová jön. És titokzatos személyek mindenkit eltiltottak a nyilatkozástól.

Megtiltották a Lungo Drom kongresszusra érkezőknek, hogy szóba álljanak a sajtóval?
A szolnoki tisztújítón nehéz volt szóra bírni a résztvevőket.

A kongresszuson mikrofont ragadott Balog Zoltán miniszter is, akinek olyanokat sikerült mondania a 1,5 milliárd forintnyi pályázati pénzt nyomtalanul elnyelő Híd a Munkába Programért felelős Farkas Flóriánról, hogy végre egy megbízható, botránymentes vezető. Farkas Flórián pedig a Fidesznek hálálkodott.

Balog Zoltán Farkas Flóriánról: végre egy botránymentes vezető
Az emberi erőforrások minisztere alternatív valóságban létezik.

Kíváncsi voltam, milyen magyarázatot ad Balog Zoltán hétvégi szavaira, úgyhogy küldtem az Emminek néhány kérdést. Ezeket:

  • A miniszter azt mondta „Az Országos Roma Önkormányzatnak az elmúlt huszonöt évből volt négy „botránymentes” éve, amikor Farkas Flórián volt az elnök.” Ez azt jelenti, hogy Farkas Flórián elnökségének többi éve nem volt botránymentes?
  • Farkas Flórián ellen most is több büntetőeljárás zajlik, többek között csalás, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával. Ezek nem merítik ki a botrány fogalmát?
  • Balog Zoltán azt mondta, csak tiszta kézzel lehet részt venni a roma politikában. Farkas Flórián ellen most is több büntetőeljárás zajlik, többek között csalás, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával. Ez belefér a tiszta kéz kategóriájába?
  • Végezetül: Balog Zoltán szerint sokkal jobb ma a romák helyzete, mint 2010-ben volt, a problémák sokkal kisebbek. Ezt milyen tények, statisztikák alapján mondta a miniszter? Kérem konkrét számokat küldjenek, amelyekre a miniszter – feltehetően szakszerű és tényszerű – véleményét alapozta.

A minisztériumi sajtóosztály nem sokat késlekedett a válasszal:

A kormány partnerként, egyenrangú félként tekint a cigányságra, és elkötelezte magát a hátrányos helyzetű emberek, különösen a hazai cigányság felzárkózása érdekében.

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség a legnagyobb hazai cigány szervezet, akik mindig szót emeltek a magyarországi cigányságért és képviselték őket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma együttműködési megállapodást kötött a Lungo Drommal, annak érdekében, hogy a 2010 óta megkezdett felzárkózási programok végrehajtása folyamatos és eredményes legyen a jövőben is.

A négyből nulla kérdésre sikerült válaszolni. Pedig egy próbát megért volna a súlyos korrupciós ügyekkel gyanúsított fideszes országgyűlési képviselő megvédése, de valamiért ma már nem állt ebbe bele Balog Zoltán és a minisztériuma.

Helyreigazítás

2017. október 30. napján a 24.hu weboldalunkon közölt, „Megkérdeztük Balog Zoltánt, hogy értette, hogy Farkas Flórián botránymentes és tisztakezű vezető” című cikkünkben azt a valótlan tényt állítottuk, hogy Farkas Flórián ellen több büntetőeljárás van folyamatban többek között csalás, költségvetési csalás és közirat-hamisítás gyanújával. A valóság ezzel szemben az, hogy Farkas Flóriánnal szemben nincs folyamatban büntető eljárás.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik