Belföld

Balog Zoltán: ezt jelképezik az új ezresek

A miniszter elmagyarázta, mi mit jelent az új 2 ezres és 10 ezres érmén.

 

Mint korábban megírtuk, 5-5 ezer példányban emlékérméket adott ki az MNB a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából.

Itt az új 2 ezres és 10 ezres érme
Törvényes fizetőeszközök, de nem forgalmi célokat szolgálnak.

Szilárdan őrizni kell a felismert igazságot és nyitottnak kell lenni az újra, ezt üzeni a reformáció – mondta az emberi erőforrások minisztere Budapesten, a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), ahol a jegybank alelnökével mutatta az emlékérméket. Balog Zoltán a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnökeként az érmék szimbolikájára, illetve a reformáció értékeire utalva azt mondta:

a megnyílt kapuval a hit szabadságát, a könyvvel az anyanyelvű Biblia olvasását és a nemzeti anyanyelvű istentisztelet jelentőségét

mutatják be.

Ha valaki jobbra tanít meg az Isten igéjéből, akkor annak engedünk,

ez az alázat is ott volt a reformációban – fogalmazott a miniszter, aki egyben református lelkész is. Arról is beszélt: nyitottnak kell lenni azok előtt is, akik talán még soha nem lépték át templomok küszöbét. Az egyházaknak nagy kérdésük ma az, hogy lesz-e elég vonzerejük a 21. században. Balog Zoltán egy közmondást idézve a pénzérmét az időhöz hasonlította, ami ugyanúgy fordítható jóra és rosszra is, de csak egyszer.

Szerinte az érmék arra is emlékeztetnek és  figyelmeztetnek, hogy az eltelt fél évezredben hogyan gazdálkodtunk a reformáció lehetőségével.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a hivatalos kibocsátási ünnepségen azt mondta,  a reformáció jelentőségére, örökségére kívánják felhívni a figyelmet, és azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy

ugyan már 500 éve indult el és tart a reformáció, de még most is aktuális, sőt egyre aktuálisabb.

Szükség van a megújulásra, az egyének, az országok és Európa megújulására – fűzte hozzá. Az alelnök a reformáció elévülhetetlen érdemének mondta, hogy a szentíráshoz való visszatéréssel új dimenziók nyíltak meg az emberek előtt. Az emberek felé fordulást mutatja az emlékérme szimbolikája, a nyitott templomkapu is, utalva arra, hogy a reformáció közelebb akart kerülni az emberekhez, a nemzeti nyelv használatának bevezetésével is. (mti)

Kiemelt fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik