Belföld
Szatmárnémeti, 2017. október 27.
Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum új szaktantermeinek átadásán partiumi Szatmárnémetiben 2017. október 27-én. A magyar kormány támogatásával három új szaktanteremmel bõvült az intézmény.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

4 és fél milliárdos támogatás a karitatív szervezeteknek

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 10. 30. 11:09

Többek között eszközbeszerzésre költhetik a pénzt.

Négy és fél milliárd forint európai uniós támogatást kapnak a karitatív szervezetek intézményfejlesztésre, felújításra és eszközbeszerzésre – közölte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács (KT) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón. A pályázaton elnyert pénzből 42 helyszínen valósulnak meg infrastrukturális beruházások.

A KT tagszervezetei közül a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt 650-650 millió forintot, a Baptista Szeretetszolgálat pedig 640 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán. Emellett a Johannita Segítő Szolgálat, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kapott 200-200 millió forint támogatást.

Soltész Miklós szólt arról, hogy a pályázat kiírását a karitatív szervezetek megnövekedett feladatai is indokolták. Mint mondta, a szervezetek hatalmas szerepet vállalnak a szegények, elesettek mindennapi ellátásában, emellett a migrációs hullám miatt a határ mellett, továbbá a Közel-Keleten is segítenek.

Győri-Dani Lajos, az MMSZ ügyvezető alelnöke ismertette, a szeretetszolgálat hat helyszínen fejleszt a támogatásból: felújítják a sátoraljaújhelyi, a pécsi, a győri, a dorogi és a tatai regionális központjukat, valamint a Tiszaörsön működő nagy közösségi házat és táborhelyet. A pályázat korábban meg nem valósítható fejlesztéseket tesz lehetővé a szeretetszolgálat számára. Rengeteg támogatást kapnak ugyan, de azokat mindig konkrét célra, segítségnyújtásra, így ezekből az adományokból, támogatásokból nem jut és nem is juthat arra, hogy saját infrastruktúrájukat fejlesszék. A fejlesztésre ugyanakkor nagy szükség van, mert bár a rendszerváltás óta rengeteg épületet kaptak használatra, ezek döntő többségre nem arra a célra épült, amelyre a szeretetszolgálat használja.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.