Belföld

Szigorúbban ellenőrizhetnék Andy Vajna kaszinóit

Erre félmilliárd forintot kap a Szerencsejáték-felügyelet.

2017 és 2019 között közel félmilliárd forintot kap a Szerencsejáték-felügyelet (SZF) informatikai fejlesztésre – számolt be a Magyar Nemzet. A lap szerint így a hatóság jobban ellenőrizhetné többek között azt is, hogy Andy Vajna filmügyi kormánybiztos kaszinóiban betartják-e a pénzmosást tiltó szabályokat.

A kaszinókban működő nyerőgépekre nem lát rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ugyanis nem építették be az integrált ellenőrző készüléket, amely interneten keresztül küldené el az összegyűjtött adatokat. Így azt sem tudja pontosan az állam, hogy mennyi bevétele van a kaszinóknak.

Az SZF idén júliusban önállósodott a NAV- tól, ám ennek még nem sok eredménye látszik. Például a felügyeletnek még saját honlapja sincs és a szervezeti felépítésről sem tudni semmit, ezen kívül a félmilliárd forintos átcsoportosításról döntő kormányhatározat sem indokolja, hogy miért van szükség az informatikai fejlesztésre.

A Magyar Nemzet információi szerint a fejlesztés valószínűleg a 2018-as választás utánra készül el, és a Vegas.hu, szintén Andy Vajnához köthető online kaszinóhoz van köze. Nem lehet kizárni, hogy akár a kocsmákba is terminálokat telepítenének és így országszerte lehetne játszani – ehhez szerverkapcsolatra van szükség.

A lap emlékeztet arra, hogy az öt budapesti kaszinó Andy Vajnához tartozik, míg a győri és a pécsi kaszinó Kruppa Zsolt üzletemberhez, aki sok szállal kötődik Seszták Miklós miniszterhez: kisvárdai cégeik telephelye ugyanott van, feleségeik pedig több cégben társtulajdonosok.

Kiemelt kép: 24.hu/Muchichka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik