Belföld

A Marton-ügy miatt Romániában tömegek tüntettek volna

Parászka Boróka szerint ez fontos különbség a két ország polgárai között.

A Klubrádió tudósítója a csatorna reggeli műsorában azt mondta, Románia sem jobb a helyzet, mint Magyarországon, csak ott inkább kiállnak magukért. Parászka Boróka most Délkelet-Törökország legnagyobb kurd központjában, Diyarbakırban van, ahonnan nézve úgy látja, a magyar nyelvű világ mély válságban van.

Van egy sokkal tágabb, sokkal radikálisabb szelete a világnak, ahol az emberjogi aktivizmus, a jogértelmezés, a nemzetközi jelentét emberi jogi kérdésekben sokkal aktívabb. Ott az emberek értik, hogy vérre megy a játék.

Az elmúlt hetekben terepen dolgozott. Megerőszakolt, megvert, háborús övezetekben élő nőkkel beszélgetett, majd este, amikor a Marton-ügyről olvasott, arra gondolt, hogy az emberek nem értik, hogy az életükkel játszanak.

Nem látják be, hogy most vannak abban a stádiumban, amikor még lehet valamit tenni.

Szerinte a közel-keleten a nőjogok, a gyerekjogok már szűkülnek, és ez a folyamat egy idő után visszafordíthatatlanná válik, és ahogy Stohl András beszélt a Marton-ügyről már egy lépés volt efelé, csak ezt még a magyarok nem értik. Az csak részben igaz, hogy Románia már-már „bezzeg-ország” Magyarországhoz képest, a korrupció elleni harc ott sem olyan csodás, mint gondoljuk, csak jobban hat a társadalomra.

Ha a Marton-ügy Romániában történt volna, tömegek mentek volna ki az utcára tüntetni. Ilyen értelemben az egy szenzitív és cselekvőképes társadalom.

Mint mondta, Romániában sem jobb a nők helyzete, ott is lehet olvasni csoportos erőszakról is, de van egy fontos különbség a két ország polgárai között:

ott az emberekben megvan a készség, hogy kiálljanak magukért és beszéljenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik