Belföld
Debrecen, 2017. január 27.
Toplak Jenõ, a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Oktatási és Kiképzési Alosztályának kiképzõje oktatást tart határvadász-hallgatóknak a fõkapitányság Sámsoni úti központjában 2017. január 27-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Sokan azért nem lehetnek határvadászok, mert nincs érettségijük

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 10. 26. 10:44

Sokan jelentkeznek érettségi bizonyítvány nélkül határvadásznak, tudtuk meg több forrásból, miközben a sikeres érettségi az egyik feltétele annak, hogy valaki határvadásszá válhasson. Tehát hiába jelentkeznek szolgálatra azok a kerítéshez, akik nem jutottak el a középiskolát lezáró vizsgáig.

Márpedig a határvadász-toborzás hiába dübörög még a középiskolákban is, az állomány létszámát nem sikerült a kívánt szintre feltölteni.

Pontos számokat nem tudunk arról, hogy mennyi határvadászra lenne még szüksége a rendőrségnek, ahogy arról sem, hogy hány jelentkezőt utasítottak vissza azért, mert nem volt érettségije. Ezt a Belügyminisztériumtól és az Országos Rendőr-főkapitányságtól is megkérdeztük, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

Az viszont biztos, hogy kellenek még határvadászok, és az is, hogy problémát okoz, hogy sok jelentkezőnek nincs érettségije. Ezt forrásainkon kívül az is alátámasztja, hogy már a Facebookon is lehet jelentkezni határvédelemre, amire egy olyan űrlapot is fejlesztettek, ahol a különféle felvételi kritériumok közül csak egyetlen kapott külön sort: ha valaki nem pipálja be, hogy rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, akkor a rendszer nem engedi elküldeni a jelentkezést.

Forrás: Határvadász-képzés Facebook

Pedig elég sok követelménynek kell megfelelnie egy pályázóknak, mielőtt elkezdheti azt a hat hónapos képzést, amely után határvadász válhat belőle. A követelmények teljes listája:

  • betöltött 18. életév, cselekvőképesség,
  • magyar állampolgárság,
  • állandó belföldi lakóhely,
  • érettségi bizonyítvány,
  • büntetlen előélet,
  • fizikai alkalmasság,
  • pszichológiai alkalmasság,
  • egészségügyi alkalmasság,
  • pályaalkalmassági elbeszélgetés eredményes minősítése,
  • kifogástalan életvitel, illetve hozzájárulás annak a szolgálati viszony létesítése előtti, valamint a szolgálati viszony fennállása alatti ellenőrzéséhez.

Az is érdekes kérdés, hogy mennyire van még szükség a határvadászokra, bár az biztos, hogy a határzár csak élőerős védelemmel kiegészítve hatékony. Változott-e arról a döntéshozók álláspontja, hogy mekkora állomány kell a határ védelméhez a kerítés teljes felépülése után? Erről is kérdeztük a BM-et és az ORFK-t.

Ugyanis az államhatár rendjével, átlépésével és a jogszerű tartózkodás ellenőrzésével összefüggő intézkedések száma lényegesen csökkent az idei évre. 2016 első kilenc hónapjában 86088, 2017 megfelelő időszakában csak 57027 intézkedést regisztráltak, ami 34 százalékos csökkenés. Az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekményekkel összefüggő intézkedések száma 2016 első kilenc hónapjában 31664, 2017-ben mindössze 13912 volt.

Tehát a határrendészeti statisztikákból világosan látszik, hogy Magyarország felé már sokkal kevésbé próbálkoznak illegális határátlépéssel: a kerítés miatt a migrációs útvonalak Horvátország és Románia felé terelődtek.

Kiemelt kép:  Toplak Jenő, a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Oktatási és Kiképzési Alosztályának kiképzője oktatást tart határvadász-hallgatóknak a fõkapitányság Sámsoni úti központjában 2017. január 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2011. október 3.
Ipari alpinisták dolgoznak a Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardon egyik bejáratának bontásán. Az újbudai önkormányzat képviselő-testülete lakossági panaszokra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület használati szerződését, ezzel 13 éves működés után jelenlegi helyén bezárásra ítélte a szórakozóhelyet. A Zöld Pardonnak október 31-ig kell elhagynia a Goldmann György teret.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.