Belföld

Propagandalapnak nevezték, de nem ez fájt a Budai Polgárnak

A Budai Polgár nevű II. kerületi önkormányzati újság jó hírnév és méltóság megsértéséért egymillió forintra perelte be Ungár Pétert, az LMP politikusát. Ungár a II. kerületi képviselő-testület tagjaként 2016 decemberében egy sajtótájékoztatón ment neki a helyi újságnak, azt állítva, hogy

a Budai Polgár nevű propagandalapban csak apróhirdetése útján értesítették a polgárokat egy olimpiai beruházással kapcsolatos lakossági fórumról.

A sajtótájékoztatón Ungár – Őrsi Gergely, az MSZP és Hajdú Nóra, az Együtt képviselője társaságában – arra próbálta volna felhívni a figyelmet, hogy a hármashatárhegyi lakókat az ottani természetvédelmi területre kijelölt mountainbike-os olimpiai helyszínnel kapcsolatban elfelejtették megfelelően értesíteni. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt. fórumáról az önkormányzati lap december 3-i száma a 17. oldalán jelentette meg a közleményt.

Az ellenzéki sajtótájékoztatóra a Budai Polgáron kívül egyetlen médium sem ment el, az ott elhangzottakat kizárólag az újság képviselője rögzítette. Az egészből akkor lett ügy, amikor a II. kerület sajtóreferense, Balaton Balázs feljelentette Ungárt.

A bíróságon az derült ki, hogy a Láng Zsolt vezette kerületnek nem az fájt, hogy az újságot propagandalapnak titulálták, hanem az, hogy Ungár szerint a fórumról szóló írás csak az apróhirdetés rovatban szerepelt.

Az indoklás szerint ezt azért tartják sértőnek, mert a kijelentés alapján úgy tűnhet, mintha a lap nem tenne eleget a feladatának, pedig nem a hirdetések között volt a közlemény, hanem „főoldalon”.

Schiffer András, az LMP korábbi frakcióvezetője, Ungár ügyvédje szerint a kerület megválasztott képviselője a közpénzből fenntartott lap szerkesztését kritizálta, így ezt a becsületsértésként egyáltalán nem lehet értékelni. Főleg, hogy az érintett lap munkatársán kívül más nem is hallhatta.

Balaton Balázsék szerint azonban a kijelentést több arra járó gyalogos is hallatta, ezért szerintük jogos az egymilliós sérelemdíj. A következő tárgyalásra az ügyvéd ígérete szerint beidézik a gyalogosokat, akik alá fogják támasztani, hogy csorbult a Budai Polgár jóhírneve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik