Belföld

Orbán szolgának nevezte azokat, akik mások pénzéből élnek

Európa új törésvonaláról, a német-magyar kapcsolatokról, a cseh választásokról valamint a magyar gazdasági sikerekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Passauer Neue Presse című német lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Az Európai Unióban elveszítették jelentőségüket a régi különbségek – régi vagy új tagok, nyugatiak vagy keletiek vagyunk -, az új törésvonal a bevándorlóországok és a nem bevándorlóországok között húzódik – fejtette ki a kormányfő.

Néhány ország úgy döntött, hogy vegyes lakosságot akar, más országok pedig úgy akarnak fennmaradni, ahogy most vannak. Számunkra ez belbiztonsági kérdés is, és senki sem kényszerítheti rá az akaratát a másikra. A nagy európai kérdés az, hogyan fogunk így a jövőben együtt élni

– mondta Orbán Viktor. Szerinte ebben a kérdésben pillanatnyilag még több az érzelem, mint a józanság, több szó esik a különbözőségről, mint arról, hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani, pedig

Európa jövője e kérdés megválaszolásától függ

Ő maga szeretne a politikai ringben maradni, és azt szeretné, hogy a Fidesz meghatározó erő és szilárd pillér maradjon a nem bevándorlóországok szövetségének csoportjában.

Az Európai Bíróság kvótaítéletével kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélekedett: ez az ítélet nem mond semmit arról, hogy az Európai Bizottságnak egyáltalán joga van-e a magyar kormány akarata ellenére valakit Magyarországra hozni, ugyanakkor a döntő kérdés éppen ez.

A mi véleményünk az, hogy egy ország területe és lakossága az adott ország alkotmányos identitásának része, és erre vonatkozóan egyetlen európai szerv sem állapíthat meg semmilyen kötelezettséget

– mondta a miniszterelnök.

Szerinte a menekültek elosztásáról szóló uniós döntést – talán egy kivételtől eltekintve – senki sem hajtotta végre. Ennek fényében szerinte nem tisztességes éppen Magyarországot kritizálni. Ha egy döntést többségében nem hajtanak végre, akkor lehet, hogy a döntés volt rossz – fogalmazott. Egyébként a döntést az érintett országok nagy része elfogadta, és elkezdte végrehajtani, de valóban rosszul megy a folyamat.

A csehországi választások eredményéről Orbán Viktor azt mondta: a jövőben is stratégiai együttműködésre törekszik a csehekkel.

Ismerem a választások ottani győztesét. Kiválóan lehet vele együttműködni. Nekünk, magyaroknak fekszenek az ilyen vezetők. Ő üzletember, világosan beszél, nem szereti az időt vesztegetni, és ha megállapodtunk vele, akkor ahhoz tartja magát. Örülünk tehát a győzelmének.

A magyar gazdasági sikerek titkát firtató kérdésre – mert ezek szerint valaki megkérdezte, hogy mi a siker titka – Orbán Viktor úgy válaszolt: munkaalapú társadalmat építettünk, 2010 után egy teljes foglalkoztatottságra irányuló rendszert hoztunk létre, és ez a cél már kézzelfogható közelségben van. A siker másik titka az, hogy „a saját lábunkon akarunk állni”. A magyar gazdaságot nem német pénzből akarjuk rendbe hozni, és visszafizettük az összes adósságot mind az IMF-nek, mind az EU-nak, amit a válság kezelésére használtunk.

Aki mások pénzéből él, az végső soron szolga. Ez nem illik a magyar jellemhez, mondta. 

Orbán Viktort arról is kérdezték, érez-e német dominanciát a kétoldalú kapcsolatokban.

Németország nagyobb, gazdagabb és erősebb Magyarországnál. Ha kisebbek vagyunk is, Németországnak tisztelettel kell bánnia Magyarországgal. Ez nem mindig, de legtöbbször sikerül. Nincs okunk tehát panaszkodni

– mondta a kormányfő. Hozzátette: a német-magyar viszony különleges és misztikus kapcsolat, egy kicsit az ésszerűségen túl is, van egy lelki minősége.

Rámutatott: évszázadok óta nem háborúztunk egymással, kölcsönösen támogattuk egymást, ha szükséges és lehetséges volt. Gyakran szövetkeztünk egymással, volt, hogy rossz, volt, hogy jó dolgokra. Most éppen egy jó dologért fogtunk össze: közösen akarjuk építeni Európát. Vannak véleménykülönbségek köztünk, ez azonban semmit nem változtat azon, hogy szövetségesek vagyunk – mondta a német-magyar kapcsolatokról a miniszterelnök.

A német belpolitikával és a legutóbbi választáson megerősödött, sokak által szélsőségesnek tartott AfD párttal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, a Fidesz CDU-val és a CSU-val ápol testvérpárti viszonyt.

Mi természetünknél fogva hűségesek vagyunk, és azok is maradunk, nem keresünk új szövetségeseket.

Az interjú végén kérdezték passaui látogatásáról, melynek keretében a magyar kormányfő Boldog Gizella sírjánál is járt. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy semmi sem fölösleges, és semmi nem múlik el következmények nélkül. Egy bajor asszony nagy kísérettel átjött egy magyar férfihoz, és a felesége lett – folytatta -, ebből keletkezett Magyarországon a kereszténység. Most mindezt védjük – zárta a beszélgetést a kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik